Een aantal brandweermannen/vrouwen die nu vrijwilliger zijn in Boskoop.
Een aantal brandweermannen/vrouwen die nu vrijwilliger zijn in Boskoop. (Foto: )

Zit je net te eten... gaat je pieper af

Debbie de Geus

Hoe komt het zover, dat je op de meest rare, en ongunstigste tijden weggeroepen kan worden? Dat is heel simpel, dan heb je passie voor de hulpverlening, hou je van actie, en heb je in goed overleg met thuis, besloten om brandweerman/vrouw (verder te noemen: brandweer) te worden. Debbie de Geus ging bij hen langs.

Boskoop - Ga je net met je gezin aan tafel, gaat ineens je pieper af! Op je schermpje staat PRIO 1. Je haast je in je kleren, roept nog even snel "Doei!" en snelt richting de kazerne. Je houdt je keurig aan de verkeersregels maar probeert toch met gepaste spoed binnen 3 minuten aan te komen. Je trekt je bluspak aan en rent naar de TS 2234, de tankautospuit van de Boskoopse brandweer. Deze staat al klaar voor vertrek, de roldeur gaat open, en zodra de andere 5 er zijn gaan het beginnen! Kom je net iets later, dan heb je pech en kan je terug naar je bord eten. De auto gaat richting het adres van de melding, en ondertussen word er in de cabine naar informatie gezocht. Dit kan uit de meldkamer zijn maar ook informatie die te vinden is in de boordcomputer van de brandweer. Dit kan zijn: Wat voor soort pand is het? Waar liggen de waterwinplaatsen of waar kan de betreffende auto het beste opengeknipt worden? Eenmaal aangekomen gaat het werk beginnen. De adrenaline giert door je lijf, elke keer weer. Het werk kan bestaan uit het blussen van branden, waterongevallen, hulpverlening, of het bestrijden van giftige stoffen. Je bent alert, want je weet immers nooit wat je aan zal treffen.

Het is een mooi vak, het redden van mens, dier en ook materieel. Soms kan het heftig zijn, maar met elkaar wordt daar later over gepraat, en de nazorg is altijd goed. Eenmaal thuis ga je door met waar je bezig was, je eet je eten op, of gaat nog even een uurtje slapen. Je hebt iemand geholpen, en dat geeft je een voldaan gevoel, daar wil je best je eten voor laten staan.

Op de N207 waren onlangs twee vrachtwagens op elkaar geklapt, de chauffeur zat vast en de brandweer heeft ervoor gezorgd dat hij eruit gehaald kon worden. Het redden van levens, daar is waar het om gaat. Net zoals in 2009 bij een uitslaande brand op de Zijde of in 2018 op het Reijneveld. Maar ook als je kat voor de tweede keer niet uit die hoge boom wil komen, rukken zij uit. Soms hoor je niks meer over een melding, en soms weer wel. Zoals vorige week, toen de vrouw van de vrachtwagenchauffeur kwam om te bedanken. Ze bracht iets lekkers mee en vertelde dat het met de vrachtwagen chauffeur goed ging. Dat geeft een voldaan gevoel. Daar doe je het voor.

Maar hoe kom je nou zover? Allereerst vraag je je af: is dit iets voor mij? Als het antwoord "ja" is, ga je gewoon eens even meekijken. Op dinsdagavond zijn de oefenavonden. Dan zie je hoe het er in de praktijk aan toe kan gaan. Echt reuze interessant om te zien hoe, wat en waarom je bepaalde handelingen doet om mensen te kunnen redden. De opleiding kan je naast je baan doen, kost je wat uurtjes huiswerk en een avond in de week school. Ook dit is reuze leuk, en bovenal ook heel gezellig. Al die tijd mag je al als 7e man/vrouw mee op de tankautospuit. Je bent dan een stagiaire, want je leert het echte werk toch het beste in de praktijk. Na twee jaar kijken, leren, en oefenen ben je een volleerde brandweerman/vrouw, en ga je zelf meemaken hoe het is om de adrenaline te voelen op het moment dat je pieper afgaat.

Ook vrijwilliger worden?

De ploegchef gaat met jou in gesprek en als jullie beiden vinden dat je geschikt zou kunnen zijn, maak je je op voor een (medische) keuring. Ook je conditie, kracht en motoriek worden getest d.m.v. opdrachten en simulaties. Heb je deze afgerond dan kan je de opleiding starten. Meer informatie: Facebook brandweer Boskoop.

Meer berichten