Koen en Willemijn.
Koen en Willemijn. (Foto: Morvenna Goudkade )

'Muziek is heel belangrijk in ons leven'

Morvenna Goudkade

Ze zijn sinds een jaar actief als muzikaal duo, maar muziek speelt al veel langer een grote rol in hun leven. Koen Verlaan en Willemijn van 't Wout, allebei 17, begonnen al jong met muziekles en zijn nooit meer gestopt. Tegenwoordig vormen ze een akoestisch duo, ze zingen meerstemmig en begeleiden zichzelf. Tijdens de kunst- en muziekroute Schone van Boskoop, afgelopen weekend, gaven ze een sfeervol concert bij Plantentuin Esveld. Daags na het optreden zijn ze nog steeds laaiend enthousiast, al wacht ook de studie weer: Willemijn doet een vooropleiding voor het conservatorium, Koen studeert rechten in Leiden. Maar het optreden smaakte naar meer: Koen en Willemijn zijn nog lang niet klaar.

BOSKOOP – Inmiddels hebben ze hun muzikale bijdrage aan de Schone van Boskoop op allerlei filmpjes teruggekeken. Ze hebben positieve reacties gekregen en zijn zelf ook blij. Al is Willemijn altijd superkritisch, vertelt ze. "Ik ben heel perfectionistisch over mijn zang. Maar het ging echt goed. Natuurlijk heb ik nog wel dingen gehoord die beter kunnen, daar gaan we aan werken."

Het duo vierde dit weekend hun éénjarig jubileum. Muzikaal hebben ze elkaar helemaal gevonden. "Soms denken mensen dat we ook een stel zijn, maar dat is niet zo. We zijn gewoon heel goede vrienden," zegt Koen. Het begon allemaal toen Willemijn in een bandje zong en Koen als gitarist de groep kwam versterken. Koen en Willemijn bleken een enorme muzikale klik te hebben en besloten uiteindelijk om samen verder te gaan, als akoestisch duo. Inmiddels worden ze regelmatig gevraagd om te spelen op Golfbaan Bentwoud en op feestjes en partijen. Het repertoire bestaat uit bestaande songs, in eigen arrangementen. Ook wordt een begin gemaakt met zelfgeschreven nummers.

"Wat muziek voor mij betekent? Heel veel, mijn hele leven," zegt Willemijn. Ook Koen kan niet zonder muziek: "Het is heel belangrijk voor me, mijn grootste uitlaatklep." Willemijn ziet haar toekomst vol met muziek. "Ik wil zelf altijd blijven zingen, maar ik wil ook muziekdocente worden. Ik heb zelf zulke leuke muzieklessen gehad op school. Eerst van mijn geweldige juf Elles en later op de middelbare school van meneer Pronk, mijn muzikale held. Ik wil ook zo'n persoon zijn die kinderen kan inspireren."

Koen heeft ook nagedacht over een muzikale studie, maar besloot anders. "Op het conservatorium gaat het heel vaak over muziektechniek en dat ligt me niet zo. Ik wil me vrij voelen met muziek, wil het plezier wat ik er mee heb niet verliezen. Ik studeer nu rechten en daarmee kan ik later advocaat worden of rechter. Maar met muziek blijf ik gewoon doorgaan, daar hou ik tijd voor vrij, altijd." Ze houden van 'echte' muziek, zegt Willemijn. "Geen dj's, geen elektronische muziek. Ik wil muziek die met echte instrumenten is gemaakt." Een verrassende uitspraak, in een tijdperk van dj's en digitale muziek. Hun muzikale smaak is sowieso afwijkend van veel andere jongeren. Koen: "Ik ben opgegroeid met Queen, The Dire Straits en Eric Clapton. Tegenwoordig luister ik veel naar The Beatles, ik hou ook van Frank Sinatra." Willemijn heeft een zwak voor Douwe Bob.

Ze hebben veel ambitie: steeds beter worden, eigen nummers schrijven en vaker optreden. Straks hebben ze nog een manager nodig? "Die hebben we al," onthult Koen. "Mijn buurman Frank Vergeer is onze informele manager. Hij helpt ons met van alles."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@dpgmedia.nl

Meer berichten