De Gouwe is al tweeduizend jaar een belangrijke waterweg.
De Gouwe is al tweeduizend jaar een belangrijke waterweg. (Foto: )

Boskoop werd in de loop der tijd wereldberoemd

Kaj Elhorst

Was het de voorzienigheid of toch iets anders dat Boskoop de plaatsnaam werd van een stadje waar mensen van over de hele wereld hun bos kochten? Zeker is dat niemand eraan dacht op de dag dat de plaats haar naam kreeg.

Boskoop - In de papieren is de naam voor het eerst vermeld aan het begin van de dertiende eeuw. Deze periode was van veel belang voor het gebied dat tegenwoordig het Groene Hart wordt genoemd. Overal werden voor het eerst grote stukken grond ontgonnen. De naam Boskoop heeft dan ook niets te maken met 'bos' maar alles met een stuk grond dat werd gepacht van een meneer die Buske van zijn voornaam heette. Het naamdeel 'koop' is afkomstig van 'cope' en dat wijst op een pachtovereenkomst. Het is in meer plaatsnamen verwerkt zoals 'Nieuwkoop'.

Ontginnen… dat lijkt leuk maar hoe doe je dat als de grond waarop je woont niet zo gemakkelijk te verwerken valt als je aanvankelijk dacht. Overal in de omgeving kon de grond worden afgegraven voor de turfproductie, maar in Boskoop lukte dat niet. De samenstelling van de grond was er niet geschikt voor en dus zochten de bewoners naar een ander gebruik: de teelt van planten. Al heel gauw ging het daarbij om fruitbomen, vooral appelbomen. Dat kwam mede door de aandrang van de abdij van Rijnsburg, die natuurlijk niet voor niets het hele gebied tot haar rijkdom rekende. Grote roem oogstte de Boskoopse Schone, die meestal beter bekend staat als Goudreinette. Ook op het gebied van druiven gooiden de Boskoopse telers hoge ogen.

Boskoop groeide uit tot een eigen gemeente waarvan de naam tot ver over de landsgrenzen reikte. Tegenwoordig is het onderdeel van de gemeente Alphen aan den Rijn en tel het ruim 15.000 inwoners.

De buitenlandse contacten begonnen rond 1890 met Duitsland. De roem van de Boskoopse producten verspreidde zich snel en al lang komen zij in alle werelddelen terecht. De Boskoopse gemeenschap wil die eer en reputatie graag overeind houden en daarom wordt er veel aandacht besteed aan publiciteit en bezoekerscentra. Een van de mooiste centra is het rosarium dat vrij toegankelijk is voor iedereen. Bovendien is er een uitnodigend boomkwekerijmuseum. Zeker zo boeiend is de jaarlijkse kanotocht over de vele Boskoopse waterwegen. Bovendien zijn er het hele jaar door boottochten die een mooi uitzicht geven op deze bijzondere plaats. En dan is er natuurlijk nog het Boskoopse volkslied waarin Boskopers eeuwig blijven zingen zodat ze niet opgeven. Dat zingen zij uit volle borst!

Vroege waarde

Overigens was de omgeving van Boskoop al veel eerder belangrijk. Hier stroomde een klein riviertje van noord naar zuid. De Romeinen groeven het uit tot een breed kanaal voor hun schepen, die zo gemakkelijk van de ene grote rivier in de andere konden komen. Het kanaal heet al vele eeuwen 'Gouwe'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden