Foto: Morvenna Goudkade

'Mijn vader zou heel trots zijn geweest'

Morvenna Goudkade

De werkplaats van zijn vader was zijn favoriete plek. Al heel jong ging Dennis Kempkes (44) meekijken en zelf ook timmeren en zagen. Hij bleek het talent van zijn vader te hebben geërfd. Later werd hij timmerman en startte zijn eigen timmerbedrijf. Dennis is geboren en getogen in Boskoop, waar hij nu woont met zijn gezin. Vijf jaar geleden begon hij een woon- en cadeauwinkel, Blackhout, naast zijn werk als zzp'er in de bouw. Dennis maakte al jarenlang houten meubeltjes en houten cadeautjes en wilde daar meer mee doen. Vrijdag viert hij het jubileum van zijn winkel, die geopend werd door zijn inmiddels overleden vader. Dennis weet één ding zeker: zijn vader zou heel trots zijn geweest.

BOSKOOP – Met het jubileum van zijn winkel op komst, denkt hij vaak terug. Aan de Berkenweg in Boskoop waar hij werd geboren en opgroeide. "Mijn vader maakte alles zelf. Hij had twee rechterhanden. Hij werkte bij de gemeente Boskoop, als onderhoudsman. Thuis had hij een werkplaats. Daar is het voor mij allemaal begonnen."

Dennis ontdekte in de werkplaats zijn gevoel voor vakmanschap en creativiteit. Hij koos voor het beroep van timmerman, had jarenlang een bedrijf met compagnons, maar besloot 13 jaar geleden om alleen verder te gaan. Door de crisis was er minder werk in de bouw en dat inspireerde hem om een winkel te beginnen. "Ik maakte al veel dingen thuis, meubeltjes, plankjes, kistjes. We woonden inmiddels in de Dorpsstraat in een huis met winkelruimte. Toen ben ik daar Blackhout begonnen met allemaal zelfgemaakte houten spullen voor in huis."

Hij lijkt op zijn vader, zegt hij. "Die maakte destijds ook cadeautjes voor ons en later voor de kleinkinderen. Ook alles van hout en alles kon bewegen en draaien. Hij kocht geen kant en klare onderdelen, maakte alles zelf. Dat heb ik van hem meegekregen, ik maak ook alles zelf."

Ook zijn karakter heeft hij van zijn vader, zegt hij. "Ik sta ook niet echt graag op de voorgrond, maar ik vind het nu wel mooi om te vertellen hoe het zo gekomen is. Dat mijn winkel nu vijf jaar bestaat, daar zou mijn vader heel trots op zijn geweest, omdat ik het zelf heb bedacht en alles wat ik maak zelf bedenk." Dat hij vader de opening van de winkel nog heeft meegemaakt, daar is hij blij mee. "Hij is daarna overleden aan kanker. Maar mijn vader heeft de winkel geopend en het lint doorgeknipt op 4 oktober 2014. Dat was echt geweldig."

Het jubileum wordt gevierd met de klanten, vertelt Dennis. ''Aanstaande vrijdag 4 oktober is 's avonds de winkel open voor gezelligheid en een hapje en een drankje. Ook heb ik leuke aanbiedingen voor cadeautjes. Ik denk dat veel vaste klanten even langskomen. Mensen zeggen dat ze trots op me zijn. Zulke winkels zie je bijna nergens, zeggen ze."

Hij benadrukt dat het dankzij echtgenote Patricia is dat hij het allemaal kan doen. "Zij heeft me altijd gesteund en ze helpt mee in de winkel."

Dennis heeft in de loop van zijn leven al veel bijzondere spullen gemaakt van zijn geliefde houtsoorten. Maar het meest bijzondere?

"Ik heb de kist voor mijn vader mogen maken. Hij heeft me dat gevraagd en dat vond ik een grote eer. Het was tegelijk het moeilijkste en het mooiste wat ik ooit heb gemaakt. Hij was mijn grote voorbeeld, dus ik heb er verschrikkelijk mijn best op gedaan."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@persgroep.nl

Meer berichten