Foto:

Samen zichtbaar tegen eenzaamheid digitaal en analoog

Rijk Huisman

De week van 1 tot en met 8 oktober staat landelijk bekend als de Week tegen Eenzaamheid. In Alphen aan den Rijn vraagt het Netwerk Eenzaamheid nadrukkelijk aandacht voor dit onderwerp.

ALPHEN A/D RIJN - Als sociaalpsycholoog is Hein de Graaf de man achter 'Leuk voor elkaar Alphen'. "Ik heb er mijn missie van gemaakt om mensen op kansen te wijzen om zelf leuke contacten te leggen," zegt de 72-jarige Koudekerker.

Bestrijding van eenzaamheid is een landelijk item geworden en daar wil Hein graag iets over zeggen. "De groep eenzamen bestaat voor 5 procent uit mensen die geïsoleerd leven in de samenleving. Bij 95 procent van de eenzamen is geen sprake van extreme eenzaamheid. Er gaat veel geld naar die extreme situaties, maar de grote groep komt voor rekening van vrijwilligers."

Hein vindt het absoluut niet verkeerd dat met veel inzet bijvoorbeeld wekelijks een gezamenlijke maaltijd wordt georganiseerd. "Maar daarna gaat iedereen naar zijn eigen huis, terwijl het de bedoeling is dat zo'n ontmoeting een vervolg krijgt." Zelf is Hein bezig om de mogelijkheden van nieuwe media te benutten. "Dankzij de techniek doe je ervaringen op die je met anderen wilt delen. Hiervoor gebruik ik onder andere een virtuele bril waardoor je bij allerlei verrassende situaties betrokken raakt." Uiteraard kan Hein alles tot in details uitleggen, maar liever laat hij het zien. Hij geeft het voorbeeld van Rembrandt die aan het schilderen is en heftig wordt aangesproken door een van de figuren op het doek omdat hij als persoon niet voldoende tot zijn recht komt. "Als kijker krijg je het gevoel dat je naast Rembrandt staat en alles meebeleeft. Het levert volop gespreksstof op!"

Op een groot scherm laat Hein de Dorpsstraat in Koudekerk zien zoals deze er vroeger uitzag. "Het is allemaal fantasie, maar het roept allerlei reacties op die je met een ander wilt delen. De nieuwe media bieden ongekende mogelijkheden!"

Tijdens de 'aftrap' van de Week tegen Eenzaamheid hebben de deelnemers aan het netwerk de intentieverklaring 'Samen zichtbaar tegen eenzaamheid' ondertekend. Zij verbinden zich eraan om een actieve bijdrage te leveren aan de doelstelling van het netwerk en aan het actieplan dat verder wordt ontwikkeld.

Taboe

Op het benoemen van eenzaamheid rust een taboe en bijna niemand wil ervoor uitkomen dat hij eenzaam is. De 85-jarige Cor uit Driehoorne gaat regelmatig naar Ichtusboekhandel Alphen aan den Rijn in de Prins Hendrikstraat om daar gezellig koffie te drinken. Zijn verhaal is zo bijzonder dat de E.O. er aandacht aan besteedt in het programma 'Nederland Zingt Dichtbij', dat a.s. zondag om 11.00 uur wordt uitgezonden op NPO 2.

Netwerk Eenzaamheid

Deze organisaties maken deel uit van het Netwerk Eenzaamheid: Alphen beweegt; Blije Wijk Edelstenenbuurt; Buurtcentrum Swaenswijk; BOOST & Talent House; Diaconie van de Protestantse gemeente Goede Bron; Gilde Alphen aan den Rijn; GO! voor jeugd; GGZ; Humanitas; Leuk voor Elkaar Alphen; Protestantse gemeente de Lichtkring; Overleg Samenwerkende Ouderenorganisaties; RK parochie Heilige Thomas en TOM in de buurt.

Meer berichten