We willen uiteindelijk iets losmaken bij mensen, zodat iedereen zuiniger wordt op onze mooie natuur.
We willen uiteindelijk iets losmaken bij mensen, zodat iedereen zuiniger wordt op onze mooie natuur. (Foto: Peter Franken)

De jongensdroom van Rob

Als je bent opgegroeid met een passie voor vogels, is het bijna vanzelfsprekend dat je in Avifauna gaat werken. Rob heeft zijn jongensdroom waargemaakt en is inmiddels teamleider van de vogeldemonstraties.

Alphen a/d Rijn - Rob: "Het begint allemaal met de zoektocht naar nieuwe vogels, die we via andere dierentuinen naar ons toe halen. Die mogen we dan trainen voor de demonstraties die wij dagelijks geven. De training hiervan kan soms maanden duren.' Rob en zijn team werken uitsluitend met een positieve benadering. 'Goed gedrag wordt beloond, negatief gedrag negeren we. We beginnen eerst met kleine sprongetjes. Vervolgens werken we langzaam naar een grotere sprong toe, wat uiteindelijk resulteert in een routine. Dan zijn ze klaar om mee te doen aan de demonstraties." Het meest bijzondere aan deze baan? "Wanneer mensen naar me toe komen na de demonstratie om te vertellen dat ze een traantje hebben weggepinkt. De mooie bewegingen van de vogels in combinatie met muziek kan bij sommige bezoekers echt zorgen voor kippenvel."
De demonstraties lopen van begin april t/m eind oktober. En daarbuiten? "Dan hebben de vogels vrij. We verzorgen ze en verzamelen ideeën voor de nieuwe demonstraties. Ze hoeven dan even niet te trainen, we focussen dan vooral op rust!"

Meer berichten