What Els
What Els (Foto: Els van Stratum)

Enorm harde knallen...

Afgelopen week zat ik met een vriendin op een terras. Al snel raakten we aan de praat met nog 3 andere dames die naast ons zaten. Een groepje jongeren liep voorbij en even later klonk een harde knal. Het onderwerp 'harde knallen' kwam ter sprake, vaak door vuurwerk dat afgestoken wordt. Maar bij sommige knallen is er twijfel. Het was met goedkeuring van de dames een prima onderwerp voor What Els, dus speciaal voor de ladies hierop mijn reactie...

Ik heb het nog wel eens, vooral 's avonds als ik in bed lig, dat ik een keiharde knal hoor. Achter mijn huis is een grote binnenplaats waar het geluid van zo'n knal extra weerkaatst tegen de huizen. Ik schrik me dan kapot. Natuurlijk denk ik dan meteen aan baldadige jongeren die met vuurwerk bezig zijn. Overigens, ik haat vuurwerk! Ja, ook met oud en nieuw. Het is tegenwoordig het vuurwerk van vroeger niet meer met flikkersterretjes en een paar simpele vuurpijltjes en rotjes. Nee, het zijn complete bommen die afgaan. Ik vind het geldverspilling nummer 1. Al dat geld dat er aan vuurwerk wordt afgestoken had ook in andere, veel belangrijkere zaken gestoken kunnen worden.

Als ik me realiseer dat die knal van vuurwerk afkomstig is, ben ik ergens wel blij dat het niks anders is. Kwajongens, denk ik dan. Rond de decembermaand verwacht je knallen. In de zomermaanden niet. Maar soms hoor ik een knal die anders klinkt dan vuurwerk. Dat kan van alles zijn, denk ik dan. Een feest waar carbid wordt geschoten, een straaljager die door de geluidsbarrière heen gaat. In deze tijd die voor mij soms grimmig aanvoelt, kan een harde knal die niet meteen thuis te brengen is ook een bom zijn, een gasexplosie, een geweerschot... of een flinke botsing in de straat. Als ik na zo'n harde knal geen sirenes of een laagvliegende helikopter hoor ben ik gerustgesteld. Dus ja, dames, jullie zijn niet de enige die zich om die harde knallen zorgen maken!

bcwhatels@gmail.com / www.facebook.com/bcWhatEls

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden