Foto: Morvenna Goudkade

'Ik wil me graag echt dienstbaar maken'

Morvenna Goudkade

Hij houdt van mensen, wil zich omringen met mensen en waar mogelijk mensen helpen. Dat doet hij momenteel met Dziki, een Poolse kunstenaar voor wie hij zaterdag een expositie organiseerde in het Kerkje in Boskoop, tijdens Open Monumentendag. Roland Jaap van der Straaten (70) groeide op in Oosterbeek in het hotelbedrijf van zijn ouders. Het was een religieus gezin, waar ook veel aandacht was voor kunst. Roland Jaap werkte zelf ook in de hotellerie, daarna in verkoopfuncties bij grote bedrijven en later voor zichzelf. Hij trouwde twee keer, maar kwam zes jaar geleden alleen te staan. Sindsdien brengt hij mensen bij elkaar, heeft bijzondere ontmoetingen en biedt hulp waar hij kan.

BOSKOOP – Alleen wonen, alleen eten, Roland Jaap vond het niets. Hij werd alleenstaand, maar wilde mensen in huis en aan zijn eettafel. Dus organiseerde hij vier jaar lang een 'open tafel' bij hem thuis, waarbij hij kookte voor iedereen. "Iedere avond kwamen er zo'n 10-12 mensen eten. Dat vond ik heerlijk, ik wil me omringen met mensen."

Als hij gaat verhuizen naar een kleinere woning, komt er een einde aan de open tafel. Maar Roland Jaap heeft alweer nieuwe plannen en begint met ontmoetingsmiddagen in Grandcafé De Hoek in Boskoop.

"Ik hou van mensen en wil hen helpen," zegt de bevlogen Boskoper. "Vroeger als kind wilde ik dominee worden, al ik heb ook iets van een maatschappelijk werker in me. Maar ik wil niemand iets opdringen. Sinds een jaar ben ik elke vrijdagmiddag in het café, mensen kunnen langskomen en dan zijn er gesprekken, menselijk contact, dan gebeurt er iets."

Dit najaar begint hij met muziekmiddagen bij Grandcafé De Hoek. Mensen brengen instrumenten mee en dan wordt er gezamenlijk muziek gemaakt. "Muziek geeft gezelligheid. Het opent harten. Dat geeft soms geluk en soms ook tranen. Ik ben er dan voor mensen."

Waarom hij het allemaal doet? "Mijn ouders hadden een hotel in Oosterbeek. Daar ben ik opgegroeid en daar werden mensen ook geholpen. Mijn ouders stelden na de oorlog het hotel open voor Joodse mensen die getraumatiseerd waren. Pas later werd het vakantiehotel. Ik heb daar geleerd wat dienstbaarheid betekent. Ik wil me graag dienstbaar maken."

Roland Jaap is kerkelijk opgevoed, maar heeft moeite met formele religie, zegt hij. "Ik wil niet al die regeltjes en haat en nijd tussen kerken en religieuze stromingen. Voor mij is het heel eenvoudig: iemand is in nood, opent zijn hart, heeft een verhaal en ik help."

Het gaat over hoop bieden, legt hij uit. "De liefde van God is wat mij drijft, maar ik ben niet bezig om mensen te bekeren. Ik wil laten zien wat er mogelijk is in hun leven."

Bij het vrijzinnig protestantse Kerkje in Boskoop is hij vrijwilliger in het stiltecentrum. "Ik vind dat mooi. Ik ben er als gastheer, ontvang mensen die er komen om een kaarsje aan te steken, een moment van bezinning. Ik heb er regelmatig mooie gesprekken en bijzondere ontmoetingen."

Zo'n bijzondere ontmoeting had hij ook met de Poolse kunstenaar Dziki. Roland Jaap noodde hem binnen, toen hij op het pleintje voor de kerk stond. "Ik zag een bedroefd kijkende man die prachtige schilderijen bleek te maken, maar dat wist bijna niemand. Ik ben hem gaan helpen." Liefde voor kunst heeft hij van huis uit meegekregen, vertelt hij. "Ik heb zelf een tijdlang kunst verkocht. Op de expositie afgelopen zaterdag waren de reacties heel positief. Mensen zeiden soms dat het werk aan Escher deed denken of aan Chagall." Er komen meer exposities, vertelt hij. "We gaan binnenkort naar een galerie in Gouda."

Dan moet er een foto gemaakt worden en vraagt Roland Jaap of hij tussen de bloemen mag gaan staan. Waarom wil hij dat? "Ik sta hier zo alleen. Ik omring me graag met mensen, maar als die er niet zijn wil ik me graag omringen met bloemen."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@dpgmedia.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden