Wanda Catsman is al zeven jaar wandelblogger (wandawandelt.nl) en 'professioneel wandelaar'.
Wanda Catsman is al zeven jaar wandelblogger (wandawandelt.nl) en 'professioneel wandelaar'.

Genieten van varen en wandelen langs de Romeinse Rijn

Key Tengeler

Aanlokkelijk glinstert de Rijn door het Groene Hart. "Kom kijken," ruist hij. "Kom varen," kabbelt hij. En wie zijn wij om daar geen gehoor aan te geven?

Regio – De rivier de Rijn is niet alleen nuttig als geografsiche grens of transportkanaal. Er valt ook goed op of naast te recreëren.

Sloepenroute

Marinke Goosen van Bureau Bolwerk werkt aan een speciale vaarroute die de bezoeker over de Rijn voert. In opdracht van enkele overheidsorganisaties en in samenwerking met o.a. Sloepennetwerk brengt ze ondernemers bij elkaar om een Romeinse vaararrangementenverzameling te creëren. "Wij hebben lokale ondernemers bij elkaar gebracht en gestimuleerd om iets met de Romeinse limes te doen en zo ontstond de sloepenroute 'In het kielzog van de Romeinen'," vertelt ze. "We zijn vorig jaar begonnen en steeds meer ondernemers sluiten zich bij de route aan."

Nu loopt de route door de Hollandse Plassen en over de Oude Rijn, maar op termijn moet de hele Romeinse limes gedicht worden met vaararrangementen. "Het Romeinse verleden is uniek voor de regio langs de Rijn," zegt Marinke. "Vaak weten ondernemers helemaal niet dat er in hun buurt een bijzondere vondst is gedaan. Ze worden gelijk enthousiast en gebruiken het om hun bedrijf te onderscheiden."

Via de app of website van Sloepennetwerk kun je makkelijk een Romeins vaararrangement boeken of je kunt zelf een route plannen. Marinke: "Je kunt de route ieder moment varen en zo lang maken als je zelf wil."

Limespad

Wanda Catsman is al zeven jaar wandelblogger (wandawandelt.nl) en 'professioneel wandelaar'. Ze maakt routes, geeft trainingen, organiseert wandelweekenden en zit in de jury van de Wandelpad van het Jaar-verkiezing. Winnaar was het Limespad, een route van Katwijk tot Millingen aan den Rijn langs het gehele Nederlandse limes. "De route maakt gebruik van de mooiste paden en is daardoor heel mooi en afwisselend," vertelt Wanda. "Overal waar de Romeinen zichtbaar zijn, kom je langs. Zo kom je langs Museumpark Archeon in Alphen, het limesbezoekerscentrum Nigrum Pullum in Zwammerdam, de Hortus Populus in Bodegraven en het Drive-in museum in Woerden. Je wordt meegenomen in de route: je voelt je terug in de tijd."

Om het meeste uit je wandeling te halen, raadt Wanda aan om je te verdiepen in je omgeving. "Ik schaf altijd een boekje aan met achtergrondinformatie als ik een route ga wandelen. Het geeft je wandelbeleving een hele andere invulling als je ondertussen leert over de natuur, de jaagpaden of de Romeinse wachttoren die je tegenkomt."

Serie over de Rijn

Als een slagader stroomt de Rijn door Nederland. en vertakt hij zich in kanalen, weteringen en slootjes, de haarvaten van het landschap. Maar wat de rivier voor het land en de samenleving betekent, bevindt zich 'onder de oppervlakte'. In een serie van artikelen wordt de historische en moderne functie van de rivier belicht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden