Ria de Groot is voorzitter van de Dorpsraad Boskoop en als zodanig vaste columniste bij deze krant.
Ria de Groot is voorzitter van de Dorpsraad Boskoop en als zodanig vaste columniste bij deze krant. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik ben scherper en kritischer geworden'

Morvenna Goudkade

Ria de Groot schrijft 100e column

Vier jaar geleden begon ze als voorzitter van de net opgerichte Dorpsraad Boskoop. Ria De Groot (69) startte toen ook met haar columns in deze krant . Sindsdien geeft ze tweewekelijks haar visie op zaken die Boskoop betrekken, vanuit haar functie als voorzitter. Deze week verschijnt haar 100e column. Wij blikken met haar terug en ook alvast vooruit.

BOSKOOP - Ria de Groot houdt regelmatig overleg in het kantoor van de Dorpsraad Boskoop aan Burgemeester Colijnstraat, midden in de dorpskern. Haar kantoor heeft een glazen pui, ze kijkt uit op de winkelstraat. "Dat vind ik fijn, transparant," zegt de voorzitter. "Mensen zien wat wij hier doen, die zichtbaarheid is prima."

In juli 2015 juli werd ze geïnstalleerd als voorzitter. "Dat kwam door Jacques Booij. Die riep: Ria for president. Het is ook zeker een functie die bij me past." De Groot ging bruisend van enthousiasme van start, met tomeloze energie. Hoe is dat nu?

"Ik ben nog steeds enthousiast, maar inmiddels wel gepokt en gemazeld. De afgelopen jaren ben ik veranderd, scherper en kritischer geworden. Ik kan nu af en toe flinke tikken uitdelen. Onder het motto: mild als het kan, pittig als het moet." Ze was net gestart als voorzitter toen ze begon met haar columns in deze krant. "Ik schreef in het begin heel erg vanuit binding," blikt De Groot terug. "Het samenbrengen van mensen, het met elkaar doen, dat waren mijn thema's. Samen méér voor elkaar is de slogan van de Dorpsraad Boskoop." Ze vervolgt: "Inmiddels heb ik meer kennis gekregen, ik durf meer onderwerpen aan te snijden omdat ik inmiddels weet waar ik het over heb."

Het publiek weet haar inmiddels ook te vinden, vertelt de voorzitter. "Ik word overal aangesproken, in de supermarkt bijvoorbeeld. Niet alles is onderwerp voor de Dorpsraad. Soms willen mensen advies over hun bouwvergunning of zo, maar daar is de Dorpsraad niet voor. Wij zijn voor het algemeen belang, niet voor het individueel belang. Momenteel zijn we erg druk met de infrastructuur, de opknapbeurt van de dorpskern en de voortgang van het gemeenschapshuis. " Het voorzitterschap is behoorlijk intensief, ze is gemiddeld twee dagen per week bezig met haar werk voor de Dorpsraad, vertelt De Groot. Hoe lang gaat ze nog door?

"Nou, er komt een tijd dat ik het stokje ga doorgeven. Ik ben nu vier jaar bezig, een termijn van vijf jaar vind ik zelf een mooie tijd." Er is meer in het leven wil ze maar zeggen. "Voorzitter zijn doe ik met hart en ziel. Maar ik vind meer dingen leuk, waar ik nu niet veel tijd voor heb. Kleding maken, gitaarspelen, tennissen. En huwelijken sluiten, want ik ben ook trouwambtenaar. Dat betekent dat ik nadenk over opvolging, mits er een goede kandidaat is." "

Zover is het nog niet, want voorlopig blijft ze op haar post én actief als columniste. "Er zijn nog zoveel onderwerpen waarover ik wil schrijven."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden