Jantine Schuilenburg (links) en Else Marij Vollebregt met het zelfgemaakte naambord van hun praktijk voor kindercoaching. FOTO's: Morvenna Goudkade
Jantine Schuilenburg (links) en Else Marij Vollebregt met het zelfgemaakte naambord van hun praktijk voor kindercoaching. FOTO's: Morvenna Goudkade (Foto: )

'We zijn er voor kinderen en ouders'

Ze zijn al heel lang vriendinnen, fietsten samen naar school, gingen samen verpleegkunde studeren en starten nu samen een eigen praktijk. Jantine Schuilenburg (37) en Else Marij Vollebregt (39) uit Benthuizen willen ondersteuning bieden bij de opvoeding. Zelf hebben ze jarenlange ervaring in gespecialiseerde zorg en begeleiding van kinderen. Op 28 september openen ze Villa Hoep, praktijk voor kindercoaching, gevestigd in de LiefsFabriek in Hazerswoude-Dorp. Dit gebeurt tijdens een speciale kinderdag, compleet met beren- en poppendokter en hoelahoep-dans, waarbij alle kinderen welkom zijn. Momenteel zijn ze druk met de inrichting van de praktijk met veel zelfgemaakte spullen uit eigen atelier.

BENTHUIZEN/HAZERSWOUDE-DORP - Jantine en Else Marij stuiteren bijna van enthousiasme. Hun eigen praktijk is een droom die gaat uitkomen. "We wilden - ooit - een kinderpraktijk samen," vertelt Jantine. "Toen eerder dit jaar het kinderzorghuis waar we werkten ging sluiten, dachten we: misschien is ooit dan nu."

Het nieuwe avontuur is de volgende stap in hun vriendschap die al jarenlang bestaat. Opgegroeid in Benthuizen, zaten ze op dezelfde basisschool, maar leerden elkaar pas echt goed kennen op de middelbare school. "We gingen naar het Driestar College in Gouda en zaten in hetzelfde fietsgroepje," blikt Else Marij terug. "Dat was anderhalf uur fietsen, twee keer per dag. Toen werden we echt vriendinnen." Vervolgens gingen ze allebei naar Ede, om verpleegkunde te studeren. Jantine wilde ambulanceverpleegkundige worden, tot ze stage ging lopen bij de GGZ. "Toen wist ik meteen dat ik dát wilde. Het raakte me, de kwetsbaarheid die mensen hebben. Ik wil er zijn voor de ander. Eerst heb ik met volwassenen gewerkt, maar ik merkte dat mijn grootste passie ligt in het werken met kinderen."

Else Marij had haar eigen ervaring tijdens een stage op de kinderafdeling van een ziekenhuis. "De zorg voor het kind, dat was mijn ontdekking. Ik ben in het LUMC gaan werken, als gespecialiseerd verpleegkundige, daar kon ik ondersteuning geven aan heel zieke kinderen en hun ouders."

Ze kregen een gezin en bleven het combineren met hun werk. De laatste jaren werkten ze bij een kleinschalig zorghuis voor getraumatiseerde kinderen. Toen dat wegens faillissement gesloten moest worden, besloten ze samen verder te gaan. Hun nieuwe praktijk voor kindercoaching wordt gevestigd in de LiefsFabriek in Hazerswoude, een bewuste keuze. "We weten dat de toekomst van de fabriek onzeker is, maar we vinden het zo'n inspirerende omgeving," zegt Else Marij. "We willen geen klinische setting, een bezoek aan onze praktijk moet een uitje zijn. Een plek om te ontdekken: wat heeft het kind nodig, wat hebben de ouders nodig? We werken individueel met de kinderen of in groepsverband. Er komt ook een groepsworkshop voor ouders."

Jantine en Else Marij kunnen begeleiding bieden bij rouw en verlies. "Dat klinkt heel zwaar, maar wij halen de lading eraf en gebruiken veel creatieve dingen, passend bij de verwerking van een kind. Ook kunnen we weerbaarheidsondersteuning en training geven."

Op hun website laten ze weten dat ze werken vanuit een christelijke basis. "Zelf leven wij vanuit de liefde van God, dat is onze basishouding naar mensen," zegt Jantine. "Maar we zijn er voor iedereen. En we gaan niemand bekeren, hoor. Iedereen mag zijn wie hij wil."

Door Morvenna Goudkade

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden