Johan Stolwijk is de komende dagen te vinden op boomkwekerijbeurs Plantarium. De Cercis Carolina Sweetheart is daar ook te bewonderen.
Johan Stolwijk is de komende dagen te vinden op boomkwekerijbeurs Plantarium. De Cercis Carolina Sweetheart is daar ook te bewonderen. (FOTO's: Morvenna Goudkade)

'Meteen ja gezegd tegen Plantarium'

Morvenna Goudkade

Kwekerszoon Johan Stolwijk (28) wilde eerst nog om zich heen kijken voordat hij definitief in het familiebedrijf stapte. Dus ging hij studeren aan Hogeschool Larenstein, stage lopen in Nieuw-Zeeland en werken in Duitsland. Op zijn 23e maakte hij de keuze voor een toekomst in Boskoop, als vierde generatie bij Joh. Stolwijk en Zonen Boomkwekerijen B.V. De vakbeurs Plantarium, die van start gaat als deze krant verschijnt, kent hij al heel lang. Bij de editie 2019 presenteert zijn bedrijf niet alleen bijzondere planten, maar laat het ook zien wat je kunt bereiken met duurzame teelt. En daar blijft het niet bij: Johan is ook toegetreden tot het bestuur van Plantarium.

BOSKOOP – Begin dit jaar werd Johan gevraagd voor een bestuursfunctie bij Plantarium. Hij hoefde er niet lang over na te denken. "Ik heb meteen ja gezegd. Ik ken de beurs al heel lang. Als bedrijf hebben we er al zo'n 35 keer aan meegedaan. En ook onze familie heeft een bijzondere band met Plantarium."

De familie Stolwijk van het Rijneveld is al heel lang bekend. Overgrootvader Johan begon de kwekerij, hij werd opgevolgd door grootvader Pam en later door vader John. Inmiddels zijn Johan en jongere broer Michel (22) de vierde generatie. "Toen er sprake van was dat Plantarium zou verhuizen naar Bleiswijk, is opa samen met een broer in actie gekomen om te zorgen dat de beurs in Boskoop zou blijven," vertelt Johan. Hij groeide op met het familiebedrijf, een grote exportboomkwekerij met een uitgebreid sortiment aan planten. Een internationaal bedrijf, waar handel wordt gedreven met Duitsland, Zwitserland en ook Engeland. Het sluit aan op de studie van Johan: international agribusiness & trade. Tijdens zijn studie ontmoette hij ook zijn partner Nadja. Vorig jaar zijn ze getrouwd.

Inmiddels zit hij alweer vijf jaar in de zaak. In die tijd is hij gegroeid in zijn rol en dat is opgemerkt in de branche. "Bij Plantarium heb ik al een aantal vergaderingen bijgewoond," zegt Johan. "Over voorbereiding van de beurs en brainstormen over de toekomst van Plantarium." Het blijft niet bij vergaderen, want Joh. Stolwijk en Zonen doet ook gewoon mee aan de vakbeurs. Dus zijn er planten ingezonden voor de verkiezing Beste Nieuwigheid en voor de persprijs, en daar wordt veel van verwacht. Johan: "Onze Cercis Carolina Sweetheart vind ik een echte kanshebber. Het is een schitterende boom met verschillende bladkleuren en in het voorjaar roze bloemen."

Het bedrijf staat ook in de ecologische route op Plantarium. De beurs heeft een thema met duurzaamheid en dat blijkt een hot item. "Wij zijn heel bewust bezig met biologische gewasbescherming, natuurlijke meststoffen en verlaging van ons energieverbruik," legt Johan uit. "We hebben daarvoor een certificaat gekregen, een soort duurzaamheidskeurmerk. Ook onze klanten vinden duurzaamheid steeds belangrijker."

Hij vertelt over de roofmijten die actief zijn in de kassen. "Sommige mensen denken dat het enge beestjes zijn, maar ze zijn amper zichtbaar met het blote oog. Het zijn de natuurlijke vijanden van schadelijke insecten op de planten, zoals spint. Door deze manier van werken, niet chemisch, maar biologisch, creëer je balans in de kas." Niet altijd gemakkelijk, maar wel interessant, vindt hij. "Dat je steeds moet vernieuwen binnen het bedrijf, vind ik een geweldige uitdaging."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@persgroep.nl

Meer berichten