Beheerder Gregorz Sparzak bij de huisregels in het Polenhotel. Foto: Morvenna Goudkade
Beheerder Gregorz Sparzak bij de huisregels in het Polenhotel. Foto: Morvenna Goudkade

Niet iedereen blij met uitbreiding Polenhotel

Er zijn plannen om het 'Polenhotel' aan het Westpark in Boskoop uit te breiden. Vastgoedontwikkelaar Green Real Estate heeft hiertoe een aanvraag ingediend bij de gemeente Alphen. Het gaat om een nieuwe vleugel met 96 bedden. Exploitant Logejo vindt de uitbreiding een goede zaak. Een woordvoerder meldde in de media dat er veel vraag is naar dit soort huisvesting en dat de ervaringen in Boskoop heel goed zijn. Daar is niet iedereen het mee eens.

Door Morvenna Goudkade

Boskoop - Horecaondernemer Fred Noorlander startte een poll op Facebook. "Groot, groter, grootst en wat vindt Boskoop hiervan?" Volgens Noorlander ziet het plaatje er minder rooskleurig uit, dan wordt voorgespiegeld. "Momenteel zijn er zo'n 350 Polen gehuisvest. Er zouden nauwelijks klachten zijn. Het punt is: er zijn heel veel klachten, maar die zijn niet bekend bij de politie, want ze worden niet gemeld. Ik meld ook lang niet alles. Als er bij mij 's nachts om twee uur Polen over mijn terrein lopen, stuur ik ze weg. Als ze zich hinderlijk gedragen als er hier een besloten feestje is, stuur ik ze weg. Boskopers zijn geneigd het zelf op te lossen." Dat doen ook de kwekers aan het Noordeinde, grenzend aan het Westpark, die ongewenst bezoek krijgen.

"Dan liggen er opeens blikjes bier in de kas," zegt een kweker. "Op de kwekerij hiernaast ontdekten ze dat er mensen hadden overnacht in de loods. Alles goed afsluiten dus maar. Bij de politie melden doen we eigenlijk niet."

Poll

Het alcoholgebruik van veel Poolse arbeidsmigranten loopt de spuitgaten uit, vinden deelnemers aan de poll die Noordlander startte op Facebook naar aanleiding van het uitbreidingsplan van het bestaande Polenhotel. Ria Degenhardt laat weten dat boodschappen doen bij de Boskoopse supermarkten er ook niet prettiger op wordt. "Ze lopen eindeloos heen en weer naar de supermarkten, capuchon op, vaak al met bier in de hand," zegt Noorlander. "En dan worden onderweg al lege blikjes weggegooid en ja, wildplassen tegen de heg."

Noordlander legt uit dat het probleem groter wordt, naarmate er meer bewoners komen in het Polenhotel. "We kunnen het nu nog een beetje behappen, maar nu alweer honderd bedden erbij... En het einde is nog niet in zicht; met die unitbouw kan gemakkelijk verder uitgebreid worden. En al die mensen gaan het dorp in. Het is nu al zo dat er plekken zijn die de Boskopers gaan mijden, vanwege het openbare alcoholgebruik. "

Doel achterhaald

Volgens Noorlander is het oorspronkelijk doel van het Polenhotel volledig achterhaald. "Het was ooit de bedoeling dat er goede woonruimte zou komen voor Poolse arbeiders op de kwekerijen. Alle Polen die op kamers in het centrum zaten en overlast gaven, zouden dan kunnen verhuizen naar de buitenkant van het dorp. Daar is niets van terecht gekomen. Die kamerbewoners zijn allemaal blijven zitten. De mensen die nu in het Polenhotel verblijven worden ingezet voor werk buiten Boskoop, zoals de distributiecentra van Hoogvliet."

Huisregels

Navraag bij Logejo wijst uit dat men wel bekend is met de klachten over alcoholmisbruik. Zegsman Fabian Kersten zegt dat elke bewoner hiervan op de hoogte is. "In het hotel gelden huisregels. Alcohol mag niet gedronken worden in de gemeenschappelijke ruimtes, alleen op de eigen kamer. En dan nog met mate. Als bewoners de regels overtreden, kunnen ze vertrekken." Beheerder Gregorz Sparzak van het hotel beaamt dit. "Iedereen weet de huisregels. Ze hangen overal, in het Pools, Engels en Nederlands. " Volgens Kersten geldt de huisregel ook voor de buitenomgeving van het hotel.

De gemeente Alphen aan den Rijn laat weten dat er daar ook sprake is van een formeel alcoholverbod, bordjes hierover ontbreken echter.

Fred Noorlander zou graag zien dat het alcoholverbod verder uitgebreid wordt, richting het aangrenzende Bentwoud. "De provincie Zuid-Holland wil graag recreatieve wandelroutes promoten in het Bentwoud. Maar als je daar leuke voorzieningen voor treft die vervolgens worden misbruikt voor alcoholdoeleinden, ben je niet goed bezig."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden