Marjanne van den Oever brengt mensen bij elkaar met haar Facebookgroep 'Aangenaam'.
Marjanne van den Oever brengt mensen bij elkaar met haar Facebookgroep 'Aangenaam'. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Een datingsite, dat zijn we zeker niet'

Morvenna Goudkade

Ze brengt mensen bij elkaar, voor vriendschap, uitjes, hobby of gewoon medemenselijkheid. Drieënhalf jaar geleden begon Marjanne van den Oever (62) uit Hazerswoude-Dorp met haar digitale platform 'Aangenaam'. De 3000 leden van de groep kunnen hier contact leggen en elkaar vervolgens ontmoeten. Marjanne is beheerder van de groep, leidt alles in goede banen en organiseert zelf ook veel activiteiten. Geheel vrijwillig, want haar platform is niet commercieel. En, al bloeien er weleens romances op tussen de leden, het is ook geen datingsite. Vriendschap staat centraal.

HAZERSWOUDE-DORP Vijfentwintig jaar geleden begon Marjanne al met mensen samen te brengen, toen nog heel kleinschalig, met telefoon en kaartenbak. Reden: ze zag zoveel eenzaamheid.

Opgegroeid in Leiden, woonde ze inmiddels met haar gezin in Hazerswoude-Dorp. Ze werkte als verpleegkundige, maar stopte toen er kinderen kwamen. "Later heb ik nog een tijdje in de thuiszorg gewerkt en dan was ik soms de enige die mensen nog spraken. Maar niet alleen ouderen kunnen eenzaam zijn, ook mensen van andere leeftijden. Ik trok me die eenzaamheid aan. Dan dacht ik: hier zitten mensen alleen, omdat ze elkaar niet kunnen vinden. Kon ik ze maar bij elkaar brengen." Het idee liet haar niet los. Ze plaatste een kleine advertentie: zoekt u vriendschap? De telefoon begon te rinkelen en dat was het begin van de Vriendschapsbank. "Ik hield een kleine screening aan de telefoon, schreef mensen in en probeerde matches te maken. Zodat ze bijvoorbeeld samen een hobby konden doen of samen naar dansles."

Op een gegeven moment vond ze dat het doel was bereikt, veel mensen hadden elkaar gevonden. De Vriendschapsbank werd dus geleidelijk opgeheven.

Vier jaar geleden begon het echter weer te kriebelen. "Ik wilde weer iets gaan opzetten, maar dan als digitaal platform op Facebook. Ik heb een naam bedacht, een logo met een handdruk en in januari 2016 ben ik met 'Aangenaam' gestart." De groep telt tegenwoordig ruim 3000 leden. "We hebben leden die andere leden uitnodigen voor film of museum, etentjes, terrasbezoek, stadswandelingen, kledingruil, noem maar op. Daar wordt dan weer op gereageerd." Zelf organiseert ze ook van alles. Van een dagtocht naar het Openluchtmuseum in Enkhuizen tot een high tea met kerstfilm bij haar thuis. "Ik ga ook regelmatig mee op uitstapjes. Wel gek eigenlijk, want ik hou zelf helemaal niet van groepen. Eigenlijk ben ik een één-op-éénmens, haha. Maar als ik met 'Aangenaam' bezig ben, voel ik me gastvrouw, tourleader en entertainer, dan wil ik zorgen voor een goede sfeer."

Marjanne bewaakt ook de sfeer online. "Ik wil dat de toon vriendelijk en respectvol is. Waar zoveel mensen online contact hebben, moet je dit wel managen, zorgen dat iedereen zich veilig en prettig kan voelen in de groep. Dat doe ik samen met mijn moderator Florence Zaalberg." Mensen met andere bedoelingen dan vriendschappelijk contact, komen van een koude kermis thuis, vertelt ze. "We zijn geen datingsite en zeker geen sekssite. Dat hou ik heel goed in de gaten. Wel gaat vriendschap soms over in liefde. Er zijn al twee stellen die elkaar bij 'Aangenaam' hebben gevonden."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@persgroep.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden