Tess van der Zwet met oude platen van Brel en Aznavour. Tijdens de theatershow 'Voyages en chansons' zingt ze werk van deze beroemde chansonniers.
Tess van der Zwet met oude platen van Brel en Aznavour. Tijdens de theatershow 'Voyages en chansons' zingt ze werk van deze beroemde chansonniers. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik wil het Franse chanson behouden'

Morvenna Goudkade

De eerste keer dat ze Jacques Brel hoorde, vergeet ze nooit meer. En de eerste keer dat ze in Parijs kwam ook niet. Zangeres Tess van der Zwet (29) houdt enorm van Franse chansons en 'la vie Parisienne'. Ze groeide op in Hazerswoude en Boskoop, woont tegenwoordig in Den Haag, maar voelt zich ook heel erg thuis in de Franse hoofdstad. Haar zelfgeschreven nummer 'Mon Paris', een ode aan Parijs, is een regelrechte zomerhit. Met haar band, Tess et les Moutons, heeft ze vanaf januari een heuse theatertour, een muzikale reis getiteld 'Voyages en chansons'. Hierbij zullen Jacques Brel en Charles Aznavour, haar grote helden, niet ontbreken.

HAZERSWOUDE/BOSKOOP – Nog niet eerder bracht ze een eigen Franstalig nummer uit. Tess schreef zelf de tekst en muziek van 'Mon Paris', dat de sfeer meebrengt van 'la vie Parisienne': de terrasjes, straten en pleinen van de bruisende metropool. Een in Parijs opgenomen video laat zien hoe de zangeres haar stad beleeft. Haar eerste eigen chanson wordt al dé Franse zomerhit van dit moment genoemd. Niet alleen wordt 'Mon Paris' beluisterd via Spotify en YouTube, ook wordt het gedraaid op radiostations.

Ontzettend leuk, vindt de zangeres. "Ik krijg heel veel reacties van Fransen. Kom je ook naar Frankrijk, vragen ze. Door internet gaat het nummer de hele wereld over. Ik ben zelfs gevraagd voor een festival in Bombay, India. Ze hadden het filmpje gezien." Tess groeide op in Hazerswoude en Boskoop, later zat ze in Alphen op school. "Ik kom altijd graag terug, voor familiebezoek of voor optredens, dan kom ik altijd veel bekenden tegen."

De vertrouwde plek was ook reden om het Floratheater in Boskoop op te nemen in de theatertour, die vanaf januari gepland staat. Het is voor het eerst dat Tess et les Moutons, haar Franstalige band, met een programma van theatershows komt. In het rijtje van theaters, waaronder PAARD in Den Haag en TivoliVredenburg in Utrecht, staat Flora Boskoop gepland voor 31 januari. Het is een nieuwe fase voor de band, waar Tess als zangeres een groot stempel op drukt. Hoe het allemaal begon? De eerste keer dat ze Jacques Brel hoorde zingen, beschrijft ze als 'een blikseminslag'. En de eerste keer in Parijs, tijdens de middelbare school, raakte ze betoverd door de sfeer van de stad. "Nadat ik Brel had gehoord, ben ik naar Franse chansons gaan luisteren en wilde ik zelf ook Franstalig gaan zingen. Zingen doe ik van kleins af aan. Vanaf mijn veertiende zing ik in bandjes." Acht jaar geleden werd Tess et les Moutons opgericht. Hierin werkt ze samen met de vaste bandleden Leon Sibum, Tim Kerssies, Boris Egberts en Michiel Buijsse. Maar wat heeft ze met 'moutons', wat Frans is voor 'schapen'? Lachend: "In eerste instantie was ik geïnspireerd door het kapsel van Leon: een mooie blonde krullenbol. Maar vroeger thuis hadden we schapen en hield ik heel erg van lammetjes. Dus die schapen zaten er onbewust al in."

Tess studeerde music management en werkt parttime bij een communicatiebureau in Den Haag. De rest van de week is ze bezig met muziek. Ze is oprichter van Het Chanson Offensief, bedoeld om de Franse muziek levend te houden. "Ik wil het Franse chanson behouden. Ik vind het heel belangrijk om die muziek te blijven zingen en spelen. Een eigen draai eraan geven is prima: Jacques Brel met een poptintje, Charles Aznavour met hiphopstukjes. Muziek is geen museumstuk."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@persgroep.nl

Meer berichten