Stichting Rondvaarten en Promotie Boskoop werkt uitsluitend met vrijwilligers: van de informatrices en de  bestuursleden tot en met iedereen die bij de rondvaarten betrokken is."
Stichting Rondvaarten en Promotie Boskoop werkt uitsluitend met vrijwilligers: van de informatrices en de bestuursleden tot en met iedereen die bij de rondvaarten betrokken is." (Foto: Peter Franken)

Het water en de kwekerijen

"Wat varen in Boskoop bijzonder maakt is dat je door het boomkwekerijgebied vaart, dat geen museum is, maar een gebied in bedrijf," vertelt Jan Moerbeek, voorzitter van de Stichting Rondvaarten en Promotie Boskoop'.

Boskoop - Jan: "Op onze rondvaarten gaat een gids mee, vaak een boomkweker op leeftijd, die uitleg geeft over wat je ziet. Zo werkt de ene boomkwekerij authentiek, en hangt de andere moderne methodes aan. Het verschil zit 'm uiteindelijk in de manier van kweken, de grootte van de percelen, de soorten en de aantallen. Het verhaal van de gids maakt de rondvaart interessant, anders weet je niet waar je naar kijkt." Daarnaast gaan een schipper en een 'bruggenjongen' mee. "Zonder hem kunnen we niet. De bruggenjongen wordt afgezet op de kant, rent naar de brug, duwt 'm open, laat de boot voorbij varen, doet de brug dicht, en rent naar de volgende. Vaak zijn het schooljongens, die wat bij willen verdienen. Een gewone rondvaart duurt 5 kwartier. Onderweg wordt niet gestopt. Maar als je met een aantal mensen een rondvaart wilt combineren met een bezoek aan een kwekerij of tuin, het boomkwekerijmuseum én tussendoor wat lekkers wilt eten of drinken, dan hebben we speciale arrangementen. De 'Stichting rondvaarten en promotie Boskoop' werkt uitsluitend met vrijwilligers, Alles bij elkaar wel 40 tot 50 mensen."

Meer berichten