Waterweg de gouwe bij de Amaliabrug.
Waterweg de gouwe bij de Amaliabrug. (Foto: Provincie ZH)

Snelheidscontroles binnenvaartschepen op de Gouwe

Omwonenden en watersportverenigingen langs de Gouwe maken steeds vaker melding van hinder veroorzaakt door binnenvaartschepen. De provincie Zuid-Holland, beheerder van de Gouwe, neemt de klachten serieus. In overleg met de politie is besloten het aantal controles op te voeren en de bestaande informatiepanelen actiever te gebruiken.

REGIO - De Gouwe is één van de drukst bevaren vaarwegen in de provincie Zuid-Holland. Bewoners van woonarken en watersportverenigingen langs de Gouwe ervaren steeds vaker overlast door hinderlijke golfslag.

Volgens hen wordt dit veroorzaakt door een te hoge vaarsnelheid door binnenvaartschepen. Ook zijn er klachten over trillingen en gevaarlijke situaties op het water.

Controles

Provincie en politie komen met een gezamenlijke aanpak en voeren de komende tijd meer zichtbare en onzichtbare controles uit.
De strengere controles gelden vooral voor de beroepsvaart, maar ook de pleziervaart wordt gecontroleerd op naleving van de vaarregels, zoals vaarsnelheid en het verbod op het veroorzaken van hinderlijke golfslag.

DRIPs

Daarnaast maakt de provincie gebruik van de Dynamische Route-Informatiepanelen (DRIPs) om scheepvaart te waarschuwen zich aan de maximum vaarsnelheid te houden. DRIP is een instrument waarmee route-informatie kan worden gegeven aan de weggebruiker. Doel van een DRIP is de verdeling van het verkeersstroom te optimaliseren, de congestiekans te verkleinen, en het reiscomfort van weggebruikers te verhogen.

Maximale snelheid

Op de Gouwe is dat 12 kilometer per uur en tussen de hefbrug Boskoop en de Otwegwetering 9 kilometer per uur.
De beroepsvaart wordt hierover apart geïnformeerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden