Pieter Heemskerk van Gebr. van der Salm en wethouder Gert-Jan Schotanus bekijken de nieuw aangeplante rotonde.
Pieter Heemskerk van Gebr. van der Salm en wethouder Gert-Jan Schotanus bekijken de nieuw aangeplante rotonde. (Foto: Morvenna Goudkade)

Lavendelplanten poort naar Boskoop

Morvenna Goudkade

Rotonde passende entree

Veel Boskopers hechten aan fraai en verzorgd openbaar groen. De uitstraling van het kwekersdorp is immers het visitekaartje van de boomkwekerij. Een goed voorbeeld hiervan is de onlangs opgeknapte rotonde tussen de Zijde en Noordeinde. Het lavendelparadijsje is een samenwerking van kwekerij Van der Salm en gemeente Alphen.

BOSKOOP Pieter Heemskerk, van Gebr. van der Salm, bekijkt tevreden de rotonde op het kruispunt Hoogeveenseweg, Zijde en Noordeinde. De rotonde en de plantvakken rondom zijn onlangs opnieuw ingeplant met lavendel.

"Wij hebben de rotonde geadopteerd," zegt Heemskerk. "We sponsoren de planten, die vervolgens door de gemeente Alphen worden aangeplant. Dit is onze tweede keer, zeven jaar geleden hebben we ook planten geschonken. Nu is de beplanting helemaal vernieuwd, zodat de rotonde er weer representatief bijligt."

En dat is belangrijk, vindt Heemskerk. "Het is het visitekaartje van Boskoop. Op deze manier krijgen bezoekers meteen een positieve indruk." Zijn bedrijf vertegenwoordigt hiermee de kwekers, benadrukt hij. "We zijn ambassadeur voor ons kwekersdorp. We zien het als een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid om de rotonde te sponsoren. Als we allemaal iets bijdragen kunnen we Boskoop mooi maken en mooi houden."

Met een blik over het kruispunt: "Dit is een prachtige grote rotonde, echt een poort naar Boskoop, dat vraagt om een passende beplanting. We hebben gekozen voor een sterke een rijkbloeiende lavendelsoort. We willen een mooi beeld neerzetten en goede reclame maken voor de boomkwekerij."

Wethouder Gert-Jan Schotanus komt ook even de nieuwe aanplant bewonderen. Schotanus heeft beheer openbare ruimte in portefeuille en daar hoort ook het groenonderhoud bij. ''Het staat er supermooi bij," vindt de wethouder.

De gemeente Alphen laat in een toelichting weten dat ook plantvakken langs de Hoogeveenseweg en de Roemer worden vervangen. Deze worden omgevormd naar gazon met solitaire struiken. "Het gazon wordt binnenkort aangelegd en de struiken worden in het najaar geplaatst," aldus een woordvoerster. "Hiermee komen de planten beter tot hun recht en kan weer worden gesproken van een passende entree voor Boskoop."

Pieter Heemskerk is het daarmee eens. ''We hebben voor deze rotonde onze lavendel 'Felice' gebruikt. Die is winterhard, compact, rijkbloeiend en heerlijk geurend. En ook nog bij-vriendelijk. De ideale plant voor deze locatie." Tien jaar geleden is 'Felice' door het bedrijf Van der Salm zelf ontwikkeld. Het is een eigen soort.

Een leuke bijkomstigheid: 'Felice' is genoemd naar een van zijn dochters, vertelt Heemskerk. "De plant is voor mijzelf dus ook nog steeds best speciaal."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden