Linda van Gorkum (29) doet begin augustus mee aan de Mongol Derby, de langste en zwaarste paardenrace ter wereld.
Linda van Gorkum (29) doet begin augustus mee aan de Mongol Derby, de langste en zwaarste paardenrace ter wereld. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik was altijd al een echt paardenmeisje'

Morvenna Goudkade

Vroeger was ze verlegen en een beetje bang, maar tegenwoordig is Linda van Gorkum (29) best een 'stoere chick', zoals ze zelf zegt. Linda heeft veel ballen hoog te houden, als alleenstaande moeder met een blind dochtertje en als kostwinner, ze is accountant bij PWC. Al jarenlang heeft ze een droom: meedoen aan de Mongol Derby, de meest bijzondere paardenrace ter wereld. Linda is haar leven lang al paardengek en de tiendaagse tocht over de steppen van Mongolië is voor haar het ultieme avontuur. Dit jaar besloot ze zich aan te melden voor de race, waaraan veertig mensen kunnen meedoen. Deelnemers komen van overal ter wereld. Ze werd geselecteerd en reist 30 juli af naar Mongolië.

BOSKOOP - Op haar zevende kwam Linda met haar familie vanuit Koudekerk naar Boskoop. Daar woont ze nog steeds, tegenwoordig met dochter Isa (9) en hond Vespa. Ook heeft ze een paard en een pony, in een pensionstal een stukje verderop.

Als kind is Linda een ware dierenliefhebster, met paarden als favoriet. "Ik was altijd al een echt paardenmeisje, dat is nooit meer overgegaan."

Ze wil dierenarts worden, maar wordt uitgeloot. Linda besluit een tussenjaar te nemen en het dan weer te proberen, maar dat loopt anders: op haar negentiende raakt ze zwanger. Al jarenlang is ze samen met haar jeugdliefde. Dochter Isa wordt geboren, maar Linda wil nog steeds graag gaan studeren. Een opmerking over accountancy zet haar aan het denken. "Ik was altijd goed met cijfers en ik vond het ook leuk. Toen ben ik in deeltijd gaan studeren aan Nyenrode Business University en meteen gaan werken bij PWC." Tegenwoordig is Linda accountant en werkt in Amsterdam.

Privé veranderen er ook dingen. Linda en haar vriend besluiten de relatie te beëindigen. Dochtertje Isa blijkt een neurologische aandoening te hebben, neurofibromatose, en raakt als gevolg daarvan blind. De jonge moeder pakt haar verantwoordelijkheden, maar droomt soms wel van een groot avontuur. "Toen ik er voor het eerst over las, leek het me meteen zó gaaf. Echt een enorme uitdaging. Het is de langste en zwaarste paardenrace ter wereld: 1000 kilometer rijden in 10 dagen. Je rijdt op halfwilde paarden, om de veertig kilometer krijg je een ander paard. Natuurlijk is het zwaar en heel primitief. Ik denk dat ik me tien dagen niet kan wassen, haha. Het lijkt me geweldig."

Sinds ze bericht kreeg dat ze is geselecteerd, is ze flink aan het trainen geslagen. "Ik hield altijd al van buitenritten, maar nu doe ik vaak mee aan langeafstandswedstrijden, om me voor te bereiden op Mongolië." Daar blijft het niet bij: ze traint ook in de sportschool, heeft geoefend op kaartlezen en kompas lezen en heeft zich mentaal voorbereid.

Aan haar reis heeft ze een goed doel verbonden. "Ik wil geld ophalen voor de Stichting Neurofibromatose, voor meer onderzoek naar deze ziekte. Mijn reis en verblijf betaal ik natuurlijk zelf, maar mensen die willen sponsoren kunnen doneren aan de Stichting, via mijn eigen website."

Op 30 juli vertrekt ze naar Mongolië, dan volgen eerst kennismakingsdagen met instructies. Op 7 augustus gaat de race echt van start. Een uitputtingsslag: slechts de helft van de ruiters haalt doorgaans de eindstreep, "Of ik het ga halen weet ik niet, maar ik heb er heel veel zin in. Het is echt een droom die uit gaat komen.''

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@persgroep.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden