De overwoekerde perkjes op de Voorofscheweg.
De overwoekerde perkjes op de Voorofscheweg. (Foto: )

Groetjes van de Stamtafel: groen buiten de perken

Debbie de Geus

´De Stamtafel´ staat synoniem voor een tafel ergens in Boskoop waar mensen bij elkaar zitten en de roddels en achterklap van Boskoop met elkaar delen.

Boskoop - Soms worden deze verhalen gebundeld in een artikel, dat dan in deze krant verschijnt. We hebben liever gezellige en hilarische gebeurtenissen om over te schrijven dan alleen maar elkaar af te zeiken of te schrijven wat er nu weer niet goed is. Maar de afgelopen weken kunnen we niet anders concluderen dan dat de groenvoorzieningen in Boskoop een zooitje zijn.

Waar je ook woont in Boskoop, het komt op hetzelfde neer. Waar je ook rijdt of loopt, het onkruid groeit nog net je onderbroek niet uit. En we besteden er met elkaar heel veel tijd aan om dit aan een ander kenbaar te maken. We klagen en zeuren en het is gewoon niet meer normaal. Een kwekersdorp, en zo slecht onderhouden door de gemeente. Nee, geen chemische middelen meer, maar verbranden doen ze het nu. Voor het milieu. De perkjes worden overwoekerd door wilde bloemen - die ik overigens soms mooier vind dan het huidige struikje dat er ooit geplant is, maar dat is zomaar een mening. De middenbermen op de Zijde zijn nu even platgemaaid, maar kan je daar beter geen klinkers ingooien? Want het ziet er toch niet uit. Bij vuilcontainerplekken, parkeerplaatsen en stroken langs de weg komt het vuil soms wel meters hoog.

Bij een oproepje op Facebook om foto's in te sturen zagen we inderdaad dat het slecht gesteld is met ons mooie kwekersdorp. Vele reacties volgden hierop. Waarom halen de bewoners het dan zelf niet weg? Waar een ander weer op reageerde: "Dat mag niet altijd van de gemeente."

Met fototoestel in de aanslag gingen we een rondje rijden door Boskoop. In de Boezemlaan was geen onkruid te bekennen, maar bij de speeltuintjes en parkeerplaatsen en de wat afgelegen perkjes in Snijdelwijk was het slechter gesteld. Maar laten we eerlijk wezen. Het onkruid dat tegen de huizen aan groeit is vaak nog hoger dan wat in het perkje te vinden is. Als de alg op de stoep je huis bijna binnen kruipt, kan je toch ook zelf even een mesje pakken om het te verwijderen? Er zijn kwekers genoeg in Boskoop aan wie je kunt vragen hoe het moet.

Nu was vroeger natuurlijk alles beter, maar ja, de gemeente heeft het nu druk met het opzuigen van rupsen uit eikenbomen en ze kunnen nu eenmaal niet overal te gelijk zijn. Wat heb je nu liever? Jeuk en bulten of een klaproos voor je deur? Keuzes maken heet dat. En keuzes maken kun je ook zelf. Pak zelf eens een schoffel en een emmer, en trek die kaalgevreten buxus eens uit je tuin met het vuil dat er omheen staat erbij. En als de gemeente dan de grotere stukken eens wat beter onderhoudt, is iedereen tevreden.

Verhalen van echte Boskopers

Ergens in Boskoop staat een stamtafel. En als die tafel toch praten kon… Aan deze tafel worden dingen besproken door Boskopers, toeristen en buitenlui. Dingen die ook vaak de krant niet halen, maar iedereen wel graag wil weten. Aan de stamtafel wordt dit onder de loep genomen.

Meer berichten