"De natuur laat zich niet regelen, maar we doen er alles aan om de natuur te helpen!"
"De natuur laat zich niet regelen, maar we doen er alles aan om de natuur te helpen!" (Foto: Nikki Nederhoff)

Graag dwaalgasten in het Bentwoud!

Door Nikki Nederhoff

Boswachter Jonathan Leeuwis

Bij het traditionele beeld van een boswachter denk je in eerste instantie aan een oudere man die heel veel weet over de natuur, dieren en planten. Jonathan Leeuwis is 22 jaar, actief op social media én een van de (junior) boswachters van Staatsbosbeheer in het Bentwoud en de Rottemeren.

Boskoop - Het spreekwoord 'het is hem met de paplepel ingegoten' is hier meer dan op zijn plaats. Jonathan groeide op in een gezin waar de natuur altijd belangrijk is geweest. Zijn leeftijd is bijna 'misleidend'. Hij kan nagenoeg alle vogels herkennen die zijn oren horen. Ook namen van plantensoorten schudt hij moeiteloos uit zijn mouw. En hij weet van die planten en dieren ook nog eens ongelofelijk veel. "Ik ben qua leeftijd zeker geen uitzondering! Er zijn gelukkig meer jonge mensen in Nederland die ook voor dit mooie beroep kiezen. We 'kennen' elkaar online of zien elkaar bij georganiseerde dagen in de Nederlandse natuurgebieden. Mijn vrienden en familie waren zeker niet verrast door mijn keuze om boswachter te worden. Het past gewoon bij mij en gelukkig is het gelukt!"
Jonathan vertelt vol passie over het Bentwoud. "Ik ben echt enthousiast over het Bentwoud
en de ontwikkeling die het gebied doormaakt. Ieder deel van het Bentwoud heeft zijn eigen kenmerken: bodemsoort, planten, insecten en andere dieren die daar bij passen. Met de groei van bomen en struiken zie je ook dat het soort en aantal dieren verandert. Een prachtige ervaring waar ik echt van geniet. Er zijn ook steeds meer mensen die het gebied ontdekken. Natuurlijk heeft het jongste deel van het Bentwoud nog weinig weg van een echt bos, maar ook hier zie je al steeds meer dichte begroeiing en verschillende soorten vogels. Vanuit Staatsbosbeheer doen we er veel aan om het gebied aantrekkelijk te maken voor vogels en andere dieren. Zo hebben we vorig jaar een nestkast geplaatst en daar heeft dit jaar de kwetsbare torenvalk met succes zes jongen groot gebracht. Hiermee heeft de torenvalk zich als broedvogel gevestigd! We gaan altijd voor grote diversiteit in planten- en dierensoorten. Dit betekent dat ik dieren die het Bentwoud bezoeken – dwaalgasten – erg graag zie! Dit jaar zag ik bijvoorbeeld de witstuitbarmsijs, de draaihals en ruigpootbuizerd in het Bentwoud. Een ander mooi voorbeeld is de roerdomp. Dit is een moerasvogel waar in andere gebieden maatregelen zijn genomen om hem te lokken. Daar kwam hij niet, maar hij koos zelf voor het Bentwoud." Op de vraag hoe Jonathan het Bentwoud ziet over vijf jaar zegt hij: "Ik ben heel benieuwd hoe het zich verder gaat ontwikkelen. Het zou geweldig zijn als reeën zich in dit gebied zouden vestigen. Tot slot zou ik heel blij worden van nog meer diversiteit in de natuur en nog meer mensen – jong en oud - die op een fijne manier kunnen genieten van de schoonheid van het Bentwoud."


Benieuwd naar de dagelijkse belevenissen van Jonathan? Volg hem op Instagram: @boswachterjonathan of twitter.com/Bosw8erJonathan.        

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden