Vlnr Joke Laros, Wim van der Goes, Gert van Meerveld, Bert Gelderblom en Helma van der Louw bij het te restaureren koepeltje.
Vlnr Joke Laros, Wim van der Goes, Gert van Meerveld, Bert Gelderblom en Helma van der Louw bij het te restaureren koepeltje. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Wij zorgen met elkaar voor A+ niveau'

Morvenna Goudkade

Onderhoud Rosarium

Het ingezonden stuk van oud-boomkweker Hans Tamerus zorgde vorige week voor veel gespreksstof. Het Guldemond Plantsoen, zoals het park met daarin het Rosarium officieel heet, zou zwaar in verval zijn. Het roept schaamte op en is te triest om aan te zien, aldus de inzender.

BOSKOOP - De gemeente Alphen, die het Rosarium onderhoudt, herkent zich niet in dit beeld. Het koepeltje wordt gerestaureerd en geschilderd, laat een woordvoerster weten. "Vanwege de onderhoudswerkzaamheden staan er hekken omheen." Volgens de gemeente wordt het Rosarium op A-niveau onderhouden. Voorheen zorgde de Stichting Behoud Rosarium Boskoop met hulp van vrijwilligers voor het plusje, het A+ niveau, maar de Stichting is niet meer actief. De gemeente is in gesprek met de KVBC (Koninklijke Vereniging van Boskoopse Culturen) en Greenport. Met een vrijwilligersstichting lukt het weer om de bordjes bij de rozen te plaatsen en de kantjes recht te steken. De gemeente onderhoudt intussen de graskanten, zorgt voor het schoffelen en zal de vakken rondom het Rosarium opnieuw beplanten. Ronald Houtman van de KVBC bevestigt het verhaal van de gemeente. "Op persoonlijke titel zijn Helma van der Louw en ik bezig om de Stichting Behoud Rosarium Boskoop nieuw leven in te blazen. Daarbij willen we ook starten met Vrienden van het Rosarium, een pool van vrijwilligers die meehelpen bij het onderhoud." Meehelpen, dat willen ook de broers Dufais van Flora Boskoop. "In het verleden hebben wij ook financieel bijgedragen," zegt Edwin Dufais. "Met de restauratie van de pergola's en het aanleggen van verlichting. We zijn zeker bereid om mee te doen."

Maandagavond kwamen wat inwoners van Boskoop de situatie in het Rosarium bekijken. Ze waren er na een oproep van CDA-raadslid Helma van der Louw. Joke Laros, Gert van Meerveld, Wim van der Goes en Bert Gelderblom zijn benieuwd. Bij het befaamde koepeltje, nu afgezet met een hekwerk, wordt duidelijk dat het gerestaureerd gaat worden. Dat is alvast een opluchting. "Ik las in de krant over het Rosarium," zegt Joke Laros. "Is het echt zo'n puinhoop, vroeg ik me af." Ze vindt de buitenkant van het Rosarium er wel slordig bijliggen. En de perkjes zijn niet zo goed onderhouden als ze gewend is. Allemaal hebben ze wel tips. Het groen aan de rand van het Rosarium snoeien, de perkjes weer netjes maken, het fonteintje in het koepeltje terugbrengen, de zonnewijzer weer plaatsen, andere prullenbakken en een informatiebord. Een aantal tips blijkt terug te voeren op het A+ niveau. Ronald Houtman: "De gemeente Alphen valt niets te verwijten, die onderhoudt het Rosarium op A-niveau. Het zogenaamde A+ niveau moeten wij zelf bieden, dat plusje zijn de extra dingen zoals het 'bloemen' van de rozen, het recht steken van de kantjes, het onkruidvrij houden van de perkjes. Het lijkt ons heel positief als mensen die begaan zijn met het Rosarium hierbij willen meehelpen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden