Dominique van Eeden (13) is voetbalster bij Floreant en keek voor ons de WK-finale. ''De Oranje-speelsters zijn voorbeelden van hoe ver je kan komen." FOTO's: Morvenna Goudkade
Dominique van Eeden (13) is voetbalster bij Floreant en keek voor ons de WK-finale. ''De Oranje-speelsters zijn voorbeelden van hoe ver je kan komen." FOTO's: Morvenna Goudkade (Foto: )

'Wat ik leuk vind aan voetbal? Scoren!'

Morvenna Goudkade

Wat doe je als je een Rosarium Gesprek hebt met een voetbalster, op de dag van de WK finale? Samen de wedstrijd kijken natuurlijk. Het kwam daarom goed uit dat Flora Boskoop, de plek waar wekelijks het Rosarium Gesprek wordt gehouden, de finale liet zien op groot scherm in de theaterzaal. Dominique van Eeden (13) is spits bij voetbalvereniging Floreant in Boskoop en ziet de Oranje Leeuwinnen als echte voorbeelden. Altijd doorgaan, niet opgeven, dan kun je heel ver komen. Helaas wist Nederland de wedstrijd niet te winnen, maar het vrouwenvoetbal staat nu wel helemaal op de kaart, vindt Dominique. Voorafgaand aan de finale en na afloop gingen we in gesprek, inclusief wedstrijdanalyse

BOSKOOP/WADDINXVEEN De theaterzaal van Flora zit zondag om 17:00 uur bomvol. Dominique, in oranje shirtje, kijkt gespannen toe. Vriendinnen Quinty en Riley zijn meegekomen. Dominique is het niet helemaal eens met de opstelling van bondscoach Sarina Wiegman. "Ik had Van de Sanden ingebracht in plaats van Beerensteyn." Wat ze van de wedstrijd verwacht? "Ik hoop natuurlijk dat ze winnen, maar ik denk dat Amerika te sterk is."

Alles van het WK vrouwenvoetbal heeft Dominique gevolgd. De Leeuwinnenposter van Albert Heijn hing direct boven haar bed en moeder Miranda moest verplicht naar de Blokker vanwege de Leeuwinnenpoppetjes. Ze komt uit een echt voetbalgezin. Vader Edgar speelde ook bij Floreant en broer Tristan (17) zat een tijdlang bij de jeugd van ADO Den Haag. Dominique ging mee en keek toe bij alle trainingen. Zelf ging ze als vierjarige op kaboutervoetbal en later naar de F-j's. "Een jongensteam, alleen maar jongens, en ik kreeg nooit de bal. Toen ben ik gestopt." Ze komt terug als ze acht jaar is, dan is er wél een meisjesteam. Sindsdien is ze niet meer van het voetbalveld af te slaan.

"Wat ik het leukst vind aan voetbal? Scoren," zegt de dertienjarige met glinsterende ogen. "En duels aangaan, daar hou ik ook van." Vorig jaar verhuisde de familie van Boskoop naar Waddinxveen, maar Dominique blijft gewoon bij de Boskoopse club. Ze is spits en gaat vanaf september spelen bij MO15, meisjes onder 15 jaar.

"Voetbal past bij mij," zegt ze. "Ik hou van een beetje jongensachtig. Maar soms ben ik ook een meisje-meisje." Shoppen, mode en kleding vindt ze ook leuk, maar voetbal gaat voor. "Ik wil echt doorgaan, kijken hoe ik mezelf kan verbeteren. Ik moet trainen op kracht om op niveau te kunnen spelen. Dat je niet na één duwtje al plat gaat."

Ze hoopt op de Vrouwen 1 van Floreant. En profvoetballer worden, daar droomt ze ook van. "Maar ik weet niet of dat gaat lukken. Profvoetballer lijkt me geweldig, maar anders word ik stewardess. Ik vind het leuk om te vliegen en met mensen in aanraking te komen. Het liefst ga ik dan naar de verre landen vliegen, intercontinentaal."

De wedstrijd volgt ze aandachtig. Haar conclusie na afloop: "Amerika heeft terecht gewonnen. Die ploeg was beter." Een analyse wil ze wel geven: "Achterin waren best veel domme foutjes en aanvallend was het ook minder. Oranje kwam niet snel aanvallend aan de bal." Kritiek op Amerika is er ook: "De penalty waaruit de eerste goal kwam, vond ik onterecht. Er waren veel schwalbes."

Al hebben de Oranjevrouwen niet gewonnen, voor Dominique zijn het wel echte voorbeelden. "Omdat ze altijd doorgaan en niet opgeven. Dan kun je heel ver komen."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@persgroep.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden