Foto: Hans Tamerus

Het Guldemond Plantsoen in verval

Ingezonden

De trots van Boskoop

Elke week staat in de Gouwe Koerier een Rosarium-gesprek, maar weet u wat een goed gesprek zou zijn? Een gesprek over het Rosarium.

Boskoop - Wie doet iets om het ooit zo prachtige park te redden, het is in verval!
Het Rosarium is geopend op 7 juli 1933 als het 'Guldemond plantsoen' met daarin het Rosarium. De tekening is toen gemaakt door gemeente architect Landman. Het beplantingsplan was van de rozencommissie van de vereniging boom en plantenbeurs.
Het resultaat moest een rozentuin zijn die er elke zomer aantrekkelijk uit zag en het sortiment leerzaam. Het was een aanwinst voor Boskoop, we zijn er als boomkwekers jaren trots op geweest.

De Flora

Naast het rosarium was nog een prachtig object de 'Flora'. In 1935 was daar een grote internationale bloemententoonstelling waar toen 85.000 bezoekers op af kwamen. Na 1940 was het afgelopen met de flora, maar die is gelukkig in ere hersteld.
Op 31 augustus 2010 is de 'Flora' heropend door onze toenmalige koningin Beatrix. Samen met het Rosarium was het een internationale plek in Boskoop.

Op de foto in het park

Voor de burgers van Boskoop was het iedere zomer weer genieten, menig bruidspaar is daar op de foto gegaan met als centrale plek het fonteintje in de koepel met het groene dak. Het park werd ook vakkundig onderhouden, een keurpark voor de Roos!

In verval

Maar nu is het Rosarium sterk in verval, het is te triest om aan te zien. De echte boomkweker schaamt zich diep voor wat hij daar ziet, zeker de mensen die zich met hart en ziel hebben ingezet om het Rosarium in stand te houden. Het was een keurpark. Een oud boomkweker van bijna 90 probeert te redden wat er te redden is. Waar zijn de naambordjes? Perkranden worden niet meer recht gestoken en aan de zijkanten van het park liggen dode bomen en 'pispotten', enzovoort.

Jammer.
En hoe het zo gekomen is, weet ik niet, maar ik heb mijn boomkwekershart gelucht. Gelukkig hebben we de foto's nog.

Door Hans Tamerus

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden