Bezorger bij SS Rotterdam.
Bezorger bij SS Rotterdam. (Foto: Marieke Roggeveen)

'Wij verspreiden 500.000 weekbladen'

Marieke Roggeveen

Robin van Bezorging Maasstad B.V.

Bij veel huishoudens in Alphen aan den Rijn en omstreken valt elke week het Alphens Nieuwsblad op de deurmat. Deze klus wordt geklaard door ruim 200 bezorgers. De aansturing van deze bezorgers gebeurt door Robin van Schagen van Bezorging Maasstad B.V. die, samen met zijn vader en een klein team van leuke collega's, ervoor zorgt dat de wijken efficiënt zijn ingedeeld en de kranten op tijd worden afgeleverd.

Barendrecht - "Onze werkzaamheden bestaan vooral uit: het aanstellen van (nieuwe) bezorgers, contact met de bezorgers en het regelen van het transport naar de bezorgers toe," vertelt Robin, "Een foutje in de bezorging zit in een klein hoekje. Zo kan een bezorger per ongeluk een brievenbus of huis vergeten omdat hij niet genoeg kranten bij zich had en na het bijladen niet meer wist hij gebleven was. Bij het niet ontvangen van de krant kunnen lezers een formulier invullen op de website en dan bespreken wij deze klachten weer met de bezorger."

Bezorg-app

Vóór de aflevering van de kranten bij de bezorgers is er veel 'onzichtbaar' werk verricht waardoor soms vertraging ontstaat. "Bijvoorbeeld door een papierbreuk op de rol in de drukkerij," illustreert Robin. "Dit verhelpen kost al snel 20 minuten. Bij meerdere papierbreuken of een storing loopt de tijd snel op. Dit geven wij altijd aan ze door via de handige Bezorg-app. Soms is er vertraging door een lastminute ziekmelding, het is dan erg lastig om een vervanger te vinden. Wij waarderen het zeer als een bezorger dan een extra wijk wil lopen."

Op zoek

Het is soms lastig om voldoende bezorgers in elke wijk te werven. "Dit is erg afhankelijk van het gebied," legt Robin uit. "Er zijn wijken met een wachtrij, maar voor andere wijken kunnen we nauwelijks of geen bezorger vinden: door de bevolkingssamenstelling ('vergrijsde' gebieden), gebieden met lintbebouwing of gebieden buiten de bebouwde kom waar vaak helemaal geen bezorgers wonen. Wij zijn constant op zoek naar nieuwe bezorgers om een tijdige bezorging van het Alphens Nieuwsblad te waarborgen."

Nieuwjaarskaartjes

Robin vindt zijn werk als verspreider leuk. "Wij helpen jongeren aan hun eerste bijbaantje, dit draagt bij aan hun ontwikkeling. Een eigen bezorgwijk is toch een hele verantwoordelijkheid en daar verdienen ze ook nog eens hun eigen geld mee. Het is fijn als we horen dat een bezorger het hele jaar door weer en wind zijn best doet om het Alphens Nieuwsblad op tijd bij de lezers in de bus te krijgen en aan ons vertelt dat hij/zij goed is beloond met het rondgaan van de nieuwjaarskaartjes. Wij hebben leuk contact met onze bezorgers, dat geeft mij positieve energie.

Bezorger worden? Meld je aan:
www.krantjecontantje.nl

Bezorgklacht? Mail naar:        
www.alphensnieuwsblad.nl/pagina/bezorgklacht

Meer berichten