Het diamanten paar Windhorst-Pols: "We hebben het in al die jaren in onze zaak altijd leuk samen gehad."
Het diamanten paar Windhorst-Pols: "We hebben het in al die jaren in onze zaak altijd leuk samen gehad." (Foto: Esmeralda Wybrands)

'Onze liefde is nooit weggegaan'

Esmeralda Wybrands

Diamanten paar Windhorst-Pols

Maandagmiddag, net na lunchtijd. Een ongekend felle junizon verhit de straten in de Alphense wijk Kerk en Zanen. Bij een twee-onder-een-kapwoning staat een pick-up geparkeerd. Bewoonster mevrouw Lettie Windhorst-Pols (81) doet open. "Kom toch binnen, we verwachten ook wethouder Gerard van As." Zij en haar man Henk (84) vieren hun zestigjarig huwelijk.

Alphen aan den Rijn - "Die pick-up? Ja, die hebben we nodig voor Woord en Daad," verklaart meneer Henk Windhorst lachend. Windhorst is al vrijwilliger bij deze stichting sinds 1979 en is nu secretaris van het comité Gouda/Alphen. De stichting werkt aan wereldwijde duurzame verandering voor mensen in armoede, vanuit een Bijbelse grondslag. "In de pick-up vervoer ik meubels en boeken. Vrijwilligers verkopen die in kringloopwinkels en op boekenmarkten. Ik maak ook een hoop spullen voor onze winkel in Boskoop. Mijn schuur ligt vol zagen. Ik vind het belangrijk dat je om mensen geeft."
Het is de christelijke achtergrond van meneer Windhorst die er 63 jaar geleden voor zorgt dat hij zijn Lettie ontmoet. Ze zijn beide lid van de gereformeerde gemeente in Boskoop. Windhorst ziet Lettie en laat er geen gras over groeien. "Zijn vader had een grote auto," lacht mevrouw Windhorst. "Op het Reijerskoop stopte ze me daar gewoon in." Nog even twijfelt Lettie, maar haar moeder brengt haar op andere gedachten. "Hoe kun je nou zo'n jongen laten lopen!"
Na drie jaar verkering trouwt het Boskoopse stel. Ze gaan wonen in Waddinxveen, boven de radiowinkel van de firma Van Eijk & Hagoort. Elektrotechnicus Windhorst heeft al eerder in Den Haag en bij Hagoort als radiomonteur gewerkt. Hij kan meteen weer in de zaak aan de slag. Als hun dochter ter wereld komt, keert het jonge gezin terug naar Boskoop, waar ze in 1962 een wit- en bruingoedzaak overnemen aan de Zijde. Windhorst Techniek is een feit.
"Ik heb 45 jaar achter de toonbank gestaan", zegt mevrouw Windhorst. "Als ik de kinderen van school ging ophalen– het echtpaar krijgt nog een dochter en een zoon – dan deed ik een briefje op de deur. Dan kwamen de mensen even niet." Ook oma heeft een grote rol. "Zij kwam zeker drie keer in de week langs om te helpen."
Meneer Windhorst vult aan: "Ik deed installaties voor particulieren, winkels en scholen, een fijne klantenkring. Ook zorgde ik jaarlijks voor de stroom voor het Plantarium in Boskoop, de vakbeurs voor de boomkwekerij. En ik was bij de vrijwillige brandweer." Als Windhorst 69 is, draagt hij de zaak over aan een van zijn monteurs en een vriend. Hijzelf werkt nog even als 'knecht', maar verlaat daarna de zaak. "Nee, we hebben nooit ruzie kúnnen maken," zegt hij over zijn huwelijk. "We hebben het samen zo leuk gehad. Ik ben nog steeds verliefd op haar." Zijn vrouw vult aan: "Onze liefde is nooit weggegaan. Dat is Gods genade in ons leven." Het stel organiseert op 5 juli in de Brugkerk Waddinxveen een zomeravondconcert: christelijkeconcertagenda.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden