Goede kans voor behoud Spoorbos

Boskoop - Voor bewoners van wijk Parklaan en IVN Alphen was het op 6 juni een spannende avond. Ten westen van station Boskoop, tussen Wellant College en Laag Boskoop, tussen spoorbaan en (bedrijf) Garden Plaza, ligt een natuurgebied, het Spoorbos genoemd. Een project ontwikkelaar kocht dit gebied enkele jaren geleden van ProRail/ NS Vastgoed en wil er, na eerder afgekeurde plannen, elf levensbestendige (duurzame) woningen bouwen.

Het probleem is, in ruim veertig jaar tijd is er een gebied gevormd van grote natuurwaarden, met een opstand van tenminste 800 bomen waarvan het grootste deel in goede staat verkeerd. Parklaanbewoners zijn gehecht aan dit bos omdat er een weelde aan vogels leeft, het beeldvormend is voor de omgeving, geluiddempend werkt tussen bedrijf en woonwijk en een opvang verzorgt van wind en fijnstof. Er is een havikshorst aanwezig, rode-lijstsoorten als de spotvogel en ringmus komen er voor.

Kortom, ook de IVN is van mening dat het in een tijd van klimaatdoelen een verkeerd signaal is om een bestaande boomgroep op drie hectare land voor ruim de helft op te offeren voor 'slechts' elf woningen. Plan Loefzijde kan ook elders zonder bomenkap uitgevoerd worden. Bovendien kan het Spoorbos bij toekomstige ontwikkelingen een belangrijke schakel worden in het verbinden van natuurontwikkeling tussen Gouwebos, Zwarte Pad en gebieden tussen Boskoop en Alphen (Riethoornse polder, Zaanse Rietveld e.d.).

Vijf burgers maakten gebruik van hun inspreekrecht, waarbij ook de projectontwikkelaar de kans kreeg. Een groot deel van de raadsleden deelde de mening van insprekers (IVN en Parklaan bewoners) dat het geen goed plan is om een boomgroep met grote diversiteit grotendeels op te offeren voor woningbouw, met een te verwachten verstoring van het habitat voor veel soorten. De gemeenteraad moet zich de komende weken buigen of het Spoorbos behouden kan worden. Op donderdag 27 juni valt de definitieve beslissing over de toekomstige bestemming.

Samenstelling Hans van Dam. Verzending: Janny van Dam. Reacties: janny@countrygazette.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden