Jaco Benckhuijsen schreef een boek over zijn avonturen met een zeekajak in de Grote Oceaan. Op 14 juni houdt hij een lezing  hierover in het Kerkje in Boskoop.
Jaco Benckhuijsen schreef een boek over zijn avonturen met een zeekajak in de Grote Oceaan. Op 14 juni houdt hij een lezing hierover in het Kerkje in Boskoop. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Loskomen van het land geeft vrijheid'

Morvenna Goudkade

Een houten kano, pianoles en spannende dingen leren bij de padvinderij. Ingrediënten uit de jeugd van Jaco Benckhuijsen (54), die uiteindelijk de basis vormden van zijn net verschenen boek. Mét eigen soundtrack op Spotify, want naast avonturier en schrijver is hij ook musicus en producer. Jaco groeide op in Boskoop, waar hij zich sportief en muzikaal ontwikkelde en leerde over leven in de natuur. Zijn boek 'Man in 't wild, langs de rafelranden van de wereld' beschrijft tochten met een zeekajak in de Grote Oceaan. Zijn literaire debuut ligt landelijk in de boekhandel, maar Jaco wil het graag presenteren in Boskoop. Op 14 juni geeft hij een lezing in het Kerkje aan de Burgemeester Colijnstraat.

BOSKOOP - Jaco woont tegenwoordig in Amsterdam, waar hij lesgeeft aan het conservatorium en betrokken is bij muziekprojecten. In Boskoop komt hij regelmatig, voor familiebezoek. Er zijn veel herinneringen. "Toen ik een jaar of elf was, kregen mijn oudste broer en ik een houten tweepersoonskano van mijn vader," blikt Jaco terug "Kanoën was wel een familieding, in de oorlog heeft een oom die nog gebruikt om uit handen van de Duitsers te blijven. Onze kano was een enorm succes. We gingen toen ook al op avontuur, in de polder. Dat was onze wildernis, met windakkers, eilandjes en zwanennesten."

Dat hij lid is van de scouting, de Mr van Daalgroep, maakt het avontuur nog mooier. "We gingen zwerven, spoorzoeken, vuur maken, kaartlezen, hut bouwen. Van een aantal dingen die ik toen leerde, heb ik later profijt gehad. Als op reis mijn brander kapot ging, kon ik nog steeds vuur maken."

Jaco groeit op in een boomkwekerijgezin, waar ook veel aandacht is voor muziek. Vader Ted speelt piano en geeft zijn zoon een keer pianoles, het smaakt naar meer. "Ik vroeg al heel snel of ik weer mocht. Later ben ik jarenlang op les geweest bij Ben Kramer, de organist van onze kerk." De muziek is een belangrijke rode draad in zijn leven. "Het is iets waar ik helemaal gek van ben, met muziek kun je jezelf uitdrukken. Ik heb een conservatoriumopleiding gedaan, ben gaan optreden, samenwerken en ben muziek gaan componeren." Muziek is er altijd, ook op reis in de zeekajak. "Ik heb dan altijd mijn mondharmonica bij me. Toen ik bij Papoea Nieuw-Guinea aan land ging en bij de bosrand mensen ontmoette, ben ik liedjes gaan spelen. Dat is een manier om vriendschap te sluiten."

Hoe hij van de houten kano van vroeger in die zeekakak terecht kwam, dat is een verhaal van jaren, zegt Jaco. "Ik was een rugzakreiziger, hield van tochten maken in de ruige natuur. Tien jaar geleden heb ik een zeekajak gekocht, omdat ik nog vrijer wilde zijn. Loskomen van het land geeft ultieme vrijheid." Tussen 2013 en 2017 maakt Jaco drie bijzondere solokajaktochten in de Grote Oceaan. Hij bezoekt de Papoea's, peddelt langs de Aleoeten en ontdekt Vuurland. "Daar in de oceaan ligt de Ring of Fire, een breuklijn in de aardkorst. Rond die scheur heb ik mijn reizen gemaakt, daarom heeft mijn boek als ondertitel: langs de rafelranden van de wereld."

Het voelt bijzonder om zijn boek straks te presenteren in zijn geboortedorp, waar het allemaal is begonnen. "Ik hoop om mensen die belangrijk voor me zijn geweest, dan weer te kunnen ontmoeten. Zoals mijn vroegere pianoleraar Ben Kramer. En juffrouw Aris, die op de basisschool ooit zei: daar zit wel een schrijvertje in. Dat heb ik altijd onthouden."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@persgroep.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden