Bart Hoonhout (7) met zijn tekeningen van verdrietige vogels in het Spoorbos. Rechts ouders Carlo en Mariëlle Hoonhout, links Claudia en Miguel Rombaut met Amy (4).
Bart Hoonhout (7) met zijn tekeningen van verdrietige vogels in het Spoorbos. Rechts ouders Carlo en Mariëlle Hoonhout, links Claudia en Miguel Rombaut met Amy (4). (Foto: Morvenna Goudkade)

Tekeningen van verdrietige vogels

Morvenna Goudkade

Binnenkort besluit over Spoorbos

Geen demonstratie, geen leuzen en geen spandoeken. Wel kinderen die tekeningen maken, bezorgde buurtbewoners en natuurbeschermers. Het Spoorbos in Boskoop ligt er ongerept en vredig bij, maar de vraag is of dat zo blijft. Het perceel is eigendom van een projectontwikkelaar. Een plan om er vrijstaande woningen te bouwen, ligt sinds kort ter instemming bij de gemeenteraad van Alphen. Zaterdag was er een informele ontmoeting van mensen die begaan zijn met het bos. Ook raadsleden gingen er in gesprek.

BOSKOOP - Bart Hoonhout (7) heeft tekeningen gemaakt van het bos. "Dit is het bos dat weggaat, er staat een kruis doorheen. Dan zijn er verdrietige vogels en verdrietige mensen." Zus Eliane (9) tekende een havik. In het Spoorbos is al jaren een havikshorst aanwezig, een vaste verblijfplaats van de beschermde roofvogels. Eliane heeft een van de haviken van dichtbij zien overvliegen. Ze spreidt haar armen wijd uit: "Zo groot was hij." Volgens vader Carlo Hoonhout is zijn dochter behoorlijk bezig met het bos. "Toen ze hoorde dat het bos misschien weg moet, schrok ze daar wel van. Hoe moet het dan met de haviken, vroeg ze. En met de andere dieren en de bomen?" Hij is zelf al jaren pleitbezorger voor behoud van het bos. Echtgenote Mariëlle hoopt ook dat het behouden kan blijven. "Een vriendin zag laatst foto's van de haviken en zei toen: kijk, het bos wordt al bewoond. Woningbouw gaat ten koste van de vogels en andere dieren."

Hoe Spoorbos is al jaren onderwerp van discussie. Sinds projectontwikkelaar Terra Nova uit Voorburg het terrein aankocht met als doel er woningen te bouwen, zijn er diverse plannen gepresenteerd die tot nu toe alle zijn afgewezen. Het terrein heeft een groenbestemming, om te kunnen bouwen is een bestemmingsplanwijziging nodig. Het perceel, 3 hectare ten westen van de Parklaan in Boskoop, werd oorspronkelijk gebruikt als rangeerterrein voor de NS. Gedurende ruim 40 jaar heeft het zich ontwikkeld tot bosstrook met inheemse bomen, coniferen en naaldbomen, en een gevarieerd dierenleven. Op de informele bijeenkomst zaterdag zijn veel omwonenden afgekomen. Ook Miguel en Claudia Rombaut, zijn ermee begaan. Dochtertje Amy (4) gaat ook een tekening maken voor het bos. Antoinette van Klaveren geniet dagelijks van het Spoorbos, zegt ze. Wel is ze een beetje beducht voor de haviken. "Ik heb een klein konijntje wat regelmatig los loopt in de tuin. Ik hou hem dan wel in de gaten, maar tot nu toe gaat het goed." Mariska van Herk praat met buurvrouw Joyce van der Bas. Beiden vinden dat een klein bos een groot effect kan hebben. "Het is net de Veluwe als je die kant uit kijkt." Leo Roos kocht zijn huis juist vanwege het groen, zegt hij. Bertus en Riet van Drunen wonen in de appartementen aan de Parklaan, net als Rini van Beusekom, Thea Groen en Ank Vlist. "Het is doodzonde als het bos weg moet," vindt Ank. "Er zijn zoveel braakliggende kavels in Boskoop, waarom moet de projectontwikkelaar nu juist hier bouwen?" Roberto Aidala ziet het bos als een ecosysteem wat van groot belang is voor de kwaliteit van leven. "Het is heerlijk om bomen en groen in de omgeving te hebben." Daar zijn Antoon Zonneveld en Gerard Been van IVN Alphen het volmondig mee eens. "Het bos heeft een heel belangrijke functie voor mensen, planten en dieren."

Bij de bijeenkomst voor het Spoorbos waren ook raadsleden en commissieleden van de Alphense gemeenteraad aanwezig. Peter Versteeg (Nieuw Elan), Ernst-Jan Straver (PvdA), Marijke Kottenhage (GroenLinks), Helma van der Louw en Marco de Goede (CDA) en Siem Bak (Christen-Unie) gingen in gesprek met inwoners en natuurbeschermers.

Besluitvorming

De gemeenteraad neemt op 27 juni een besluit over plan 'Loefzijde' in het Spoorbos. Op 6 juni wordt het behandeld in de commissie ruimtelijke ordening. Het plan behelst bouw van 11 vrijstaande woningen en ontsluiting van het terrein. Het aantal bomen wordt gehalveerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden