Henny de Laat, Herman Pinkse en Nathalie Meijs (vlnr) in de Wereldwinkel Boskoop, die binnenkort gaat sluiten.
Henny de Laat, Herman Pinkse en Nathalie Meijs (vlnr) in de Wereldwinkel Boskoop, die binnenkort gaat sluiten. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ons doel is bereikt: fairtrade is overal'

Morvenna Goudkade

Winkelsluiting wegens succes

De Wereldwinkel in Boskoop heeft na 40 jaar aangekondigd te gaan sluiten. De opheffingsuitverkoop is inmiddels gestart. Slecht nieuws? Het is maar hoe je het bekijkt, vinden de Boskoopse vrijwilligers. Fairtrade is zo normaal geworden dat er geen aparte wereldwinkels meer hoeven te bestaan.

BOSKOOP – Het is een landelijk beeld, overal in Nederland sluiten wereldwinkels hun deuren. Herman Pinkse (72), voorzitter van de Boskoopse vestiging, zag het al eerder in de regio gebeuren en nu gaat ook het doek vallen voor de eigen winkel. Is er geen belangstelling meer voor fairtrade? "Integendeel, " zegt Herman. "Fairtrade is tegenwoordig zo populair dat je het overal kunt kopen. Bij de supermarkten bijvoorbeeld, die hebben een groot assortiment. Voor fairtrade hoef je niet meer alleen naar de wereldwinkel. En dat merken we met de bezoekers en de omzet."

Dat was in de begintijd wel anders, weet ook Nathalie Meijs (71), al vele jaren actief bij de Wereldwinkel in Boskoop. "Fairtrade moest echt bekend worden in Nederland. Zelf kwam ik ermee in aanraking toen mijn schoonvader zich met fairtrade koffie en kunstnijverheid ging bezighouden. Het sprak me direct aan, omdat ik het belangrijk vind dat mensen in de derde wereld een eerlijke prijs voor hun producten krijgen." Ze krijgt bijval van Henny de Laat (69), die twintig jaar geleden als vrijwilligster begon. "Wij hebben het hier hartstikke goed, het is fijn om een steentje bij te kunnen dragen."

De Wereldwinkel in de Boskoopse Kerkstraat heeft een gemotiveerd team van 23 vrijwilligers, die de taken verdelen. Met elkaar de winkel runnen, daar komt nu een einde aan, best jammer. "Maar we zijn hier niet voor onszelf," zegt Henny. "Het gaat om het einddoel, de verspreiding van fairtrade. En dat is gelukt."

Bij Herman overheerst daarom voldoening. "We hebben er met zijn allen veel tijd ingestoken, maar het heeft vruchten afgeworpen." Ook Nathalie kijkt met een goed gevoel terug. "Maar ik zal de winkel wel gaan missen."

Handbeschilderde schaal of sjaal met verhaal

In mei en juni is het opheffingsuitverkoop bij de Wereldwinkel Boskoop. Dat betekent fairtrade koffie, keramiek en kaarsen kopen met korting. Ook wie op zoek is naar een bijzonder cadeau kan hier terecht. Zoals een handbeschilderde schaal of een 'sjaal met een verhaal' uit Nepal of Thailand. De Wereldwinkel Boskoop is gevestigd in de Kerkstraat 4A. Tip voor belangstellenden: wacht niet te lang, want op = op.

Meer berichten