Onderneemster Mieke Sonneveld helpt graag kinderen. Niet alleen thuis met pleegzorg,maar ook in Gambia waar ze kinderen voorziet van speciale herbruikbare schoolschriften.
Onderneemster Mieke Sonneveld helpt graag kinderen. Niet alleen thuis met pleegzorg,maar ook in Gambia waar ze kinderen voorziet van speciale herbruikbare schoolschriften. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Kinderen helpen is echt een verrijking'

Tien jaar geleden begon ze met haar Schenkerij De Boomgaard. Het jubileum viert Mieke Sonneveld (53) deze week met gasten, medewerkers, familie en vrienden. De onderneemster uit Benthuizen wist samen met echtgenoot Jan een nieuwe onderneming tot bloei te brengen, nadat hun fruitteeltbedrijf grotendeels plaats moest maken voor het Bentwoud. Zelf heeft het echtpaar twee kinderen, maar in hun huis en hart bleek plaats voor meer en daarom vangen Mieke en Jan al jarenlang pleegkinderen op. Toen Mieke tijdens een vakantie in Gambia scholen bezocht en zag welke tekorten er zijn, besloot ze een particulier schoolproject te starten. Ze probeert daarbij zoveel mogelijk kinderen te bereiken.

Morvenna Goudkade

BENTHUIZEN – Mieke groeit op in Polsbroek, waar haar vader een transportbedrijf heeft. Ze gaat in Gouda naar de middelbare school. Op haar 18e ontmoet ze Jan, op wintersport in Oostenrijk. Vier jaar later gaan ze trouwen. Jan is afkomstig uit Zoetermeer en heeft land gekocht in Benthuizen, waar hij een fruitteeltbedrijf begint. Mieke en Jan wonen eerst in het dorp, maar bouwen later een huis bij de boomgaard. Daar gaan ze wonen met hun twee kinderen.

De aanleg van het Bentwoud, het nieuwe recreatiebos, heeft grote invloed op hun leven. Het fruitteeltbedrijf moet drastisch inkrimpen. Een groot deel van de boomgaard moet plaats maken voor het bos. Het echtpaar gaat echter niet bij de pakken neerzitten, maar bedenkt een nieuw businessplan met horeca, landwinkel, feesten, partijen en evenementen. De taken worden verdeeld en Mieke begint met De Schenkerij. Dat valt in het begin nog niet mee. "Het Bentwoud was een kale boel en fietsers en wandelaars waren er nauwelijks. Gelukkig had ik al wel direct reserveringen voor feestjes. En naarmate het bos ging groeien, kwamen er ook steeds meer bezoekers."

Mieke weet de Schenkerij uit te bouwen tot een bloeiend bedrijf, waar de gasten worden onthaald op huisgebakken taart met fruit uit de boomgaard. Er worden bruiloften en partijen gehouden en de jaarlijkse appelplukdagen zijn inmiddels een begrip.

Met haar gezin gaat ze ook pleegkinderen opvangen. ,,We hadden een nieuw huis laten bouwen en ik had kamers over. We hebben in de loop der jaren zo'n 55 pleegkinderen gehad. We doen crisisopvang, dan worden we gebeld en soms komt een paar uur later al een kind." Als gezin heeft het hen veel gebracht, zegt Mieke. ,,kinderen kunnen helpen is echt een verrijking van ons leven." Een vakantie in Gambia, vier jaar geleden, brengt nog meer inspiratie. Jan gaat zich inzetten voor een lokaal fruitteeltbedrijf. Mieke bezoekt scholen en ziet de omstandigheden waarmee kinderen en onderwijzers te maken hebben. "Het onderwijs in Gambia kent veel tekorten. Er is een groot gebrek aan schrijfmaterialen. Ik dacht: hier wil ik iets aan doen. Een vriend van mijn zoon heeft het Correctbook bedacht, een herbruikbaar schrift speciaal voor derde wereldlanden. Je kunt erin schrijven en de tekst ook weer wissen." Mieke helpt inmiddels twee scholen, ze is al drie keer in Gambia geweest om Correctbooks te brengen en te kijken hoe het gaat met de voortgang. "Inmiddels heb ik ook direct contact met de leraren op de scholen, via Whatsapp."

Dat mensen in haar omgeving haar initiatief steunen, vindt ze fijn. "Op Tweede Paasdag is in onze kerk in Benthuizen een collecte gehouden voor mijn project in Gambia. Dat vond ik heel bijzonder."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@persgroep.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden