Herinnert u zich nog die zelfgetimmerde molentjes in de voortuin?
Herinnert u zich nog die zelfgetimmerde molentjes in de voortuin? (Foto: )

Fijne Dag van de Molen!

Ellen van Dilst

Koekeloeren naar de molen

Wij Nederlanders, wij zijn dol op onze 1200 molens. Iedereen heeft wel een favoriet die hij stiekem de zijne noemt. Bij ons in Zuid-Holland hebben we de meeste molens en dat is te merken.

Regio - Waar de rest van Nederland bij de thuisreis denkt: "Ha, ik zie de kerktoren; bijna thuis", maakt ons hart een vreugdesprongetje bij het zien van de molen: "Lekker, bijna thuis."

En dat thuisgevoel gaat ver. Sommige mensen nemen de molen mee naar huis en zetten hem in de tuin. Althans, dat deed men vroeger. Kent u ze nog, die zelfgetimmerde molentjes in de voortuin?

Onze molenliefde beperkt zich wel tot de polder- of korenmolen van weleer. Waar deze zeventiende-eeuwse bouwwerken als een lust voor het oog worden beschouwd, is men veel minder te spreken over de hedendaagse, driewiekige windmolen die we het liefst zo ver mogelijk uit het zicht willen houden.

Komend weekend worden de molens in het, hopelijke, zonnetje gezet. Het is dan Nationale Molendag. Een bijzondere dag die overigens uit twee dagen bestaat: 11 en 12 mei. Overal in den lande houdt de molenaar open molen en is er van alles te beleven. Wel even kijken of uw molen ook open is. Een fijne nationale Molendag (of twee) gewenst.

https://www.molens.nl/nationalemolendag/

Molen in de buurt
Van de redactie

In Benthuizen opent molen De Haas (Dorpsstraat 141) op zaterdag zijn deuren tussen 10.00 en 16.00 uur. Je kunt er naast een rondleiding volgen ook pannenkoeken bakken (10.00-13.00 uur) en naar muziek luisteren (13.00-15.00).

In Hazerswoude-Dorp doen de Rooie Wip (Gemeneweg 22) en Nieuw Leven (Dorpsstraat 228) mee aan Nationale Molendag. In Nieuw Leven zijn er kinderactiviteiten, kun je een rondleiding volgen en genieten van een kop koffie of thee met een stukje cake van de molen.

Dagen in het zicht

Zaterdag 11 mei: Dag van de Fairtrade, Dag van de Vogelmigratie, Molen- en Gemalendag.

Zondag 12 mei: Dag van het Levenslied, Dag van de Verpleging en Moederdag.
Woensdag 15 mei: Week van de Slager, Dag van de Huishoudelijke Hulp, Dag van het Zorgvastgoed, Dag van het Gezin en Verantwoordingsdag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden