Foto:

Mijn D-Day

Door Arie van Vliet

Mijn naam is: Arie van Vliet. Ik ben geboren 11-11-1930 te Boskoop.

D-Day was een code in het geallieerde leger, maar de operatie werd aanvankelijk 'Operation Overlord' genoemd. Toen de Invasie begon op 6 Juni 1944, werd die dag voortaan D-Day genoemd.

Ik was toen 13 jaar oud en wij hoorden via Radio Oranje (vanuit Londen) dat er een invasie van geallieerde troepen was begonnen aan de Normandische kust van Frankrijk. Wij mochten van de Duitsers, die ons land bezet hadden, niet naar Radio Oranje luisteren en hadden onze radio's in moeten leveren, maar dat hadden wij niet gedaan. Hij lag in een kist onder de vloer in ons huis.

Laat in de avond haalde mijn vader de radio naar boven en we luisterden dan naar Radio Oranje vanuit Londen.
Na geluisterd te hebben ging de radio weer onder de vloer.

Het bericht ging als een lopend vuurtje naar familie en bekenden. Eindelijk was het dan zover dat de geallieerden in Frankrijk geland waren. Later hoorden wij dat gedurende de eerste 24 uur na de landing er minstens 10.000 van de geallieerden gewond of gedood waren.

Mijn oudste zusters prikten op een kaart van Frankrijk en later Europa met spelden tot hoever de geallieerden gevorderd waren. Wij hoorden dit via Radio Oranje soms via een illegaal blaadje hetgeen door de ondergrondse pers gedrukt werd.
Wij hoorden dat er geallieerde parachutisten geland waren in Frankrijk en er hevige gevechten aan de gang waren, ook met de hulp van de Franse ondergrondse strijdkrachten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden