Anita van der Werf-van Leeuwen is voorzitter van Vrouw Actief en organiseert samen met haar bestuur het 100-jarig jubileumfeest.
Anita van der Werf-van Leeuwen is voorzitter van Vrouw Actief en organiseert samen met haar bestuur het 100-jarig jubileumfeest. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Vrouw Actief is er voor alle vrouwen'

Morvenna Goudkade

Ze organiseert binnenkort een feestje in Flora Boskoop, met tweehonderd dames, bubbels, rode loper én burgemeester Liesbeth Spies. Op 18 mei viert vrouwenvereniging Vrouw Actief het 100-jarig bestaan en Anita van der Werf-van Leeuwen (58) is als voorzitter het bruisend boegbeeld. De Boskoopse is al 22 jaar voorzitter van de bloeiende vereniging, die zelfs kans maakt op het predicaat ´koninklijke´. Anita die vroeger werkte als secretaresse en ook vrijwilligster was in het Boomkwekerijmuseum, is daarnaast onmisbaar in het familiebedrijf Clematiskwekerij Van der Werf, waar ze echtgenoot Willem en zoon Michel administratief ondersteunt.

BOSKOOP – Anita groeit op in een boomkwekersgezin in Boskoop. Na de middelbare school volgt ze een secretariële opleiding en werkt als secretaresse. Echtgenoot Willem ontmoet ze in het uitgaansleven. Ze trouwen en krijgen twee kinderen: dochter Carmen en zoon Michel. Als de kinderen nog jong zijn, doet Anita vrijwilligerswerk in het Boomkwekerijmuseum. Dan wordt ze gebeld, of ze voorzitter wil worden van de vrouwenvereniging?

Anita is wel een beetje verbaasd. "Ik was al best lang lid, sinds mijn 25e, maar over een bestuursfunctie had ik nooit nagedacht. En om voorzitter te worden al helemaal niet." De kinderen trekken haar over de streep, vertelt ze. "Willem was dat jaar Prins Carnaval en de kinderen riepen: leuk, papa als prins en mama als voorzitter. Toen dacht ik: waarom ook niet, haha." Anita wordt dus op haar 36e 'first lady' van de Katholieke Vrouwen Vereniging, zoals de naam dan nog luidt.

Ze krijgt al snel allerlei ideeën. Terugblikkend: "Ik wilde weleens iets anders, dus gingen we naar het casino. Met een dubbeldekker naar Scheveningen. We hebben een geweldige avond gehad." De jaren daarop bezoekt Anita met haar dames de Tweede Kamer, organiseert lezingen met interessante vrouwen en legendarische bingo's voor het goede doel. "Maar we gaan ook mee met onze tijd, dus in plaats van bloemschikken doen we tegenwoordig mindfulness en lachyoga. Dat is leuk voor onze jongere leden." Vijf jaar geleden werd de vereniging herdoopt en heet sindsdien Vrouw Actief. "We merkten dat mensen soms dachten dat je katholiek moest zijn om lid te worden, daarom hebben we de naam veranderd. We zijn een vereniging voor álle vrouwen, heel laagdrempelig, iedereen is welkom." Wie meent dat een vrouwenvereniging oubollig is en niet meer van deze tijd, komt bedrogen uit. Vrouw Actief groeit en bloeit met ruim 200 leden. Voor het grote jubileumfeest op 18 mei is daarom de theaterzaal in Flora Boskoop afgehuurd. "Het wordt een geweldig themafeest met zang, dans en theater," vertelt Anita. "Heel feestelijk met bubbels en een rode loper. Burgemeester Liesbeth Spies komt ook."

Hoe bijzonder is het dat de vereniging al honderd jaar bestaat? "Heel bijzonder," vindt de voorzitter, bladerend in een notulenboek uit de beginperiode. "Natuurlijk is er veel veranderd, de onderwerpen van nu zijn anders dan de onderwerpen van toen. Maar wat niet is veranderd, dat is de goede sfeer en gezelligheid van vrouwen onder elkaar." Ze laat de uitnodiging voor het jubileumfeest zien. "Geweldig dat we dit kunnen vieren." Geeft het voldoening? "Ja, heel erg. Dat je mensen aandacht kunt geven, dat je het hen naar de zin kunt maken. Dat is heel dankbaar, daar doe ik het voor."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@persgroep.nl

Meer berichten