Jolanda de Ruiter raakte op haar 54e werkloos, maar vond toch haar droombaan via vrijwilligerswerk bij DeBroekriem.
Jolanda de Ruiter raakte op haar 54e werkloos, maar vond toch haar droombaan via vrijwilligerswerk bij DeBroekriem. (Foto: )

Jolanda (56) maakte een carrièreswitch

Ingezonden

Droombaan in de zorgsector

Jolanda de Ruiter (56) kwam op 54-jarige leeftijd zonder baan te zitten. Na ruim 25 jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, was ze klaar met de commerciële wereld en besloot ze te gaan onderzoeken wat zij echt wilde.

Gouda - Om haar netwerk uit te breiden, meldde ze zich aan als vrijwilliger bij DeBroekriem, een netwerkorganisatie voor werkzoekenden. Tijdens deze periode ontdekte ze waar haar hart lag en maakte zij de switch naar de zorg -en welzijnssector. Nu, ruim een jaar later, is zij directeur van De Klup in Gouda, een welzijnsinstelling die vrijetijd- en vormingsactiviteiten organiseert voor mensen met een (verstandelijke) beperking.

Toen Jolanda twee jaar geleden werkloos thuis kwam te zitten, was ze van plan direct weer aan de slag te gaan. "Ik zei tegen iedereen: 'Ik ga niet op de bank zitten hoor!' De praktijk was anders, het afscheid kostte toch de nodige tijd en helder krijgen wat ik nu eigenlijk wilde, ging niet van het een op het andere moment."

Om uiteindelijk toch in actie te komen en het huis uit te gaan, meldde Jolanda zich in 2018 aan als vrijwillig eventmanager voor DeBroekriem in Gouda. Als eventmanager organiseerde ze netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden. Hierbij kwam ze in contact met De Klup. "Ik organiseerde hier de workshop 'Vrijwilligerswerk, goed voor je cv!' en er ontstond meteen een goede samenwerking. Daarna werd gevraagd of ik ook wat vrijwilligerswerk voor hen wilde doen. Die kans greep ik met beide handen aan, want intussen was ik er wel achter dat ik meer van betekenis wilde zijn voor mensen en zo kon ik meteen ervaring opdoen binnen het sociaal domein."

De werkzaamheden op het gebied van vrijwilligersbeleid heeft Jolanda opgepakt in de vorm van een stage. Met haar instelling en ruime ervaring in het bedrijfsleven gingen veel zaken haar goed af. Dit bleek daarna ook wel uit de vraag van de toenmalige directeur. "De geluiden over mijn werk en inzet waren al positief, maar toen ik gevraagd werd of ik het zag zitten om directeur van De Klup te worden, toen werd ik wel even stil. Natuurlijk moest ik hier even over nadenken, maar uiteindelijk viel alles op z'n plek!"

Jolanda volgde haar hart en gevoel. "Ik ben ontzettend trots en dankbaar dat ik aan deze organisatie leiding mag geven. Het geeft een goed gevoel om kwetsbare mensen mee te laten doen, ze een plek te bieden waar ze hun verhaal kwijt kunnen en onbeperkt kunnen genieten. De functie van directeur beantwoord aan alle punten die ik eerder voor mezelf had genoteerd, het is m'n droombaan!"

Nieuwe baan via vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk kan een goede opstap zijn naar een betaalde baan, het loont dus om in actie te komen op de arbeidsmarkt. Jolanda vult hierop nog aan: "DeBroekriem was een belangrijke schakel in mijn proces, het heeft me heel veel gebracht. Ik kwam dankzij deze netwerkorganisatie in de actiestand en werd uit m'n comfortzone gerukt. Het heeft bijgedragen aan het stukje bij beetje helder krijgen wat ik wil en hoe ik het aanpak. Intussen voel ik weer dat ik leef, zit ik lekker in mn vel en heb ik een glimlach van oor tot oor, die moeilijk is weg te krijgen."

Late leeftijd

Jolanda heeft haar droombaan gevonden en dat op latere leeftijd. Maar haar leeftijd heeft zij nooit als belemmerende factor gezien. Haar tip voor anderen die zich hier wel door laten leiden: "Laat je leeftijd thuis. Kom op zeg, je hebt zomaar nog jaren te geven! Ga netwerken, sta open en blijf positief!"

Over DeBroekriem

DeBroekriem is een landelijk activiteitenplatform voor en door werkzoekenden. In-between-job'ers organiseren inspirerende netwerkbijeenkomsten en deelnemers werken daarbij actief aan hun netwerk en sollicitatievaardigheden. Er is een vrijwilligersvacature!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden