Anne de Jong is al ruim 30 jaar het gezicht van de Oranjevereniging in Boskoop. Ook deze Koningsdag zal de oud-voorzitter tijdens de aubade niet op het bordes ontbreken.
Anne de Jong is al ruim 30 jaar het gezicht van de Oranjevereniging in Boskoop. Ook deze Koningsdag zal de oud-voorzitter tijdens de aubade niet op het bordes ontbreken. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Met z'n allen zingen bij de aubade'

Morvenna Goudkade

Hij is het gezicht van de Oranjevereniging in Boskoop, Mister Oranje himself: Anne de Jong (75). Al ruim dertig jaar staat de Boskoper op het bordes van het gemeentehuis tijdens de aubade op Koningsdag en eerder Koninginnedag. En ook daarvoor was hij er bij, sinds hij als zesjarig jochie voor het eerst kwam meezingen bij de aubade. Anne is niet alleen betrokken bij de Oranjevereniging, hij zet zich ook in voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Waarom hij dat allemaal doet? Anne houdt van mensen. Hij wilde graag maatschappelijk werker worden, maar toen dat niet ging werd hij buschauffeur. Kon hij ook de hele dag met mensen werken.

BOSKOOP – Anne kwam op jonge leeftijd met zijn familie naar het kwekersdorp. Vanaf zijn zesde zat hij in Boskoop op school en maakte toen ook kennis met de tradities op, toen nog, Koninginnedag. "Ik weet het nog goed, met z'n allen zingen en om tien uur kreeg je een sinaasappel en dan naar huis. "

Als Anne opgroeit heeft hij een droom, hij wil maatschappelijk werker worden. Maar dat is heel ongebruikelijk, zijn ouders zien er geen brood in. Anne komt op de tuinbouwschool terecht en moet kweker worden. "Zo ging het in die tijd. Het was normaal dat je ging doen wat je vader ook deed. Dus ik ben op een kwekerij gaan werken, maar na mijn militaire dienst vond ik het welletjes. Toen ben ik overgestapt naar het openbaar vervoer." Anne wordt buschauffeur bij West-Nederland en heeft het daar enorm naar zijn zin. "Waarom ik koos voor de bus? Nog steeds omdat ik met mensen wilde werken. Dat heb ik op de bus gevonden. Als was ik geen maatschappelijk werker, als chauffeur was ik echt een aanspreekpunt." Legt uit: "In die tijd had je nog heel veel contact met mensen op de bus, ouderen die gingen winkelen, veel vaste klantjes. Ik kon de hele dag met mensen omgaan en iets voor hen betekenen."

Hij ontmoet echtgenote Ria, zij is bejaardenverzorgster. Ze krijgen twee kinderen samen. Anne werkt nog steeds bij de busmaatschappij, ook als controleur en instructeur.

Als hij wordt gevraagd als bestuurslid voor de Oranjevereniging, zegt hij direct ja. Koninginnedag vindt hij een mooie feestelijke dag, die mensen samenbrengt. Vanaf 1988 zet hij zich hiervoor in, ruim twintig jaar is hij voorzitter. Hoewel Anne in 2013 formeel is afgetreden, blijft hij nauw betrokken bij de huidige Koningsdag. ,,We hebben een samenwerkingsverband met de dorpskernwinkeliers. Richard van Loon is daarbij de initiatiefnemer. Het wordt nu allemaal moderner aangepakt, dat vind ik heel goed."

Terugblikkend op al die jaren bij de Oranjevereniging, zijn er vele anekdotes. "We hebben éénmaal alle festiviteiten afgelast. Dat was tijdens Koninginnedag 2009, toen in Apeldoorn die vreselijke aanslag plaatsvond. Bij een andere editie is wegens noodweer de boel eerder gestopt. Het was ijskoud met hevige regen. Na twee coupletten van het Wilhelmus en het Boskoops Volkslied hebben we gezegd: jongens ga maar naar huis, dit is niet te doen."

Bij de komende aubade, aanstaande zaterdag, is Anne als vanouds aanwezig op het bordes, namens de Oranjevereniging. Traditiegetrouw strak in het pak, mét oranje stropdas en zijn speldje op de revers. "En na afloop een rondje door het dorp, dat hoort er bij."

Een week later, 4 mei, is hij er weer, met Dodenherdenking. "Ik ben dan spreekstalmeester."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@persgroep.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden