Annemiek de Jong en Gé Vaartjes (li) met wethouder Leo Maat , voorzitter Michiel Gerritsen en Teun Oppelaar.
Annemiek de Jong en Gé Vaartjes (li) met wethouder Leo Maat , voorzitter Michiel Gerritsen en Teun Oppelaar. (Foto: Morvenna Goudkade)

Make-over kwekershuis was 'nu of nooit'

Morvenna Goudkade

Gerenoveerde woning heropend

Blije gezichten donderdag in het Boomkwekerijmuseum. Daar werd de boomkwekerswoning feestelijk heropend door wethouder Maat. Het huis kreeg een complete make-over en is nu volledig cultuur-historisch verantwoord. Een enorme klus waar veel vrijwilligers aan meegeholpen hebben.

BOSKOOP – De bekende Boskoopse geschiedschrijver Gé Vaartjes stond samen met kunsthistorica Annemiek de Jong aan het hoofd van de operatie 'renovatie en herinrichting', met heel veel hulp van de overige vrijwilligers van het Boomkwekerijmuseum. Die zijn ook allemaal benieuwd naar het resultaat, daarom is het donderdag volle bak in het museum aan het Reijerskoop.

Voorzitter Michiel Gerritsen is trots op de grote betrokkenheid van veel Boskopers. "Mensen hebben allerlei voorwerpen geschonken om het huis in te richten en hebben zelf ook flink de handen uit de mouwen geschonken," zegt Gerritsen. Als voorbeeld noemt hij Toos van der Werf, die eigenhandig de gordijnen maakte voor het boomkwekershuis. Precies op de manier zoals dat hoorde rond 1910, compleet met valletjes en glasgordijnen. Gé Vaartjes is blij met die gordijnen en met de rest van het huis, dat nu eindelijk een betrouwbaar beeld geeft hoe een boomkwekersgezin leefde, ruim honderd jaar geleden. Eerder was de kwekerswoning, hoewel geliefd bij de museumbezoekers, een mengelmoes van stijlen en tijdsperiodes. "Het klopte totaal niet," zegt Vaartjes, die regelmatig de lachers op zijn hand krijgt. Zo hadden de aangeklede poppen die vroeger in het huis te zien waren, een nogal glamoureuze uitstraling. "Die zagen er niet echt uit als boomkwekers. Het leken wel Hollywoodsterren." Dat de boomkwekerswoning noodzakelijk bouwtechnisch onderhoud behoefde, was directe aanleiding voor de herinrichting. "Het was nu of nooit," zegt Vaartjes, die toont dat het pandje volledig gestript werd. "We wilden de woning laten zien anno 1910. Alles wat niet klopt hebben we er uit gehaald. Een complete ontmanteling. Maar gelukkig is het goed gekomen."

Verlanglijstje van Annemiek

Voor de herinrichting deed Annemiek de Jong uitgebreid onderzoek. Hoe leefde een jong boomkwekersgezin aan het begin van de twintigste eeuw? De Jong bestudeerde boedelinventarissen uit die tijd, raadpleegde diverse experts en ging op zoek naar de juiste spullen om het huis mee in te richten. Dat is behoorlijk goed gelukt, al heeft ze nog wel een verlanglijstje: "Ik wil heel graag nog ouderwets zeil. En een kokosloper."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden