De tentoonstelling 'De verdwenen winkels van Hazerswoude-Rijndijk' brengen oude bekenden terug naar vroeger.
De tentoonstelling 'De verdwenen winkels van Hazerswoude-Rijndijk' brengen oude bekenden terug naar vroeger. (Foto: )

Waar Rijndijk en Dorp elkaar vinden

Ellen van Dilst

Het is zaterdagmiddag en gezellig druk in het Historisch museum in Hazerswoude-Dorp. Er wordt gepraat, gekeken, gewezen en verhalen opgerakeld. Mensen stoten elkaar aan, 'ken je die nog?' en buigen zich eendrachtig naar de vitrine om bekenden te zoeken op de foto's.

Hazerswoude-Rijndijk - Het onderwerp van de nieuwe tentoonstelling in het museum spreekt velen aan. Dit keer geen koningen of helden, maar alledaagse boodschappen doen. En hoe anders ging dat vroeger?

Aan de Rijndijk zaten veel winkels: bakker, kruidenier, doe-het-zelf, groenteboer, enz. De mensen kochten er hun spullen, maakten een praatje en wisselden de nieuwtjes uit. Even snel een boodschap voor je moeder doen, was er niet bij, al mocht je als kind soms wel even voor gaan als de andere klanten stonden te kletsen. Kom daar in deze tijd nog maar eens mee, waar mensen altijd haast lijken te hebben en gemak een groot goed is geworden.

De plaats van de tentoonstelling, in Hazerswoude-Dorp, is opmerkelijk. Want ook al was Hazerswoude vroeger één dorp, de kloof tussen De Rijndijk en Het Dorp was bijna onoverbrugbaar. De Gemeneweg was lang, erg lang, en bovendien had je er altijd wind tegen.

De verdwenen winkels van Hazerswoude-Rijndijk

De tentoonstelling 'De verdwenen winkels van Hazerswoude-Rijndijk' brengt een nieuwe stroom bezoekers naar het museum. De winkels zijn verdwenen, maar de herinneringen gebleven. En ja, de Gemeneweg is nog altijd lang, erg lang, en je hebt er nog altijd wind tegen, van welke kant je ook komt. Maar de Rijndijkers beslechten die kloof om nog één keer terug te kijken naar De Spar, bakker Pennings of de Doe-het-zelf van Jan van der Werf.

Zelf komen kijken en herinneringen ophalen?

Dat kan elke zaterdagmiddag van 13:00 tot 16:30 u in het Historisch Museum Hazerswoude, Dorpsstraat 66 in Hazerswoude-Dorp.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden