Oud-kweker Dick Nieuwesteeg is voorzitter van Mooi Boskoop, bekend van de tuinkeuringen. Zijn eigen favoriete voorjaarsplant, de magnolia, heeft hij zelf ook in de tuin staan.
Oud-kweker Dick Nieuwesteeg is voorzitter van Mooi Boskoop, bekend van de tuinkeuringen. Zijn eigen favoriete voorjaarsplant, de magnolia, heeft hij zelf ook in de tuin staan. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Als kweker heb ik genoten van het vak'

Morvenna Goudkade

Een bijzonder kind, dat was boomkwekerszoon Dick Nieuwesteeg (72). Hij droomde ervan om journalist te worden, maar ging toch naar de tuinbouwavondschool. Toen hij als boomkweker aan de slag ging, kreeg hij steeds meer liefde voor het vak en passie voor planten. Tot de dag van vandaag zet hij zich in voor de boomteeltsector, als bestuurslid bij vakorganisaties. Met zijn schrijversambitie is het ook goed gekomen: Dick was vaste columnist bij vakbladen en schreef ook jarenlang voor deze krant. Nu is hij voorzitter van Commissie Mooi Boskoop, bekend van de jaarlijkse tuinkeuringen. Vanwege het 60-jarig bestaan is het feest en kunnen nog meer mensen meedoen met de tuinenwedstrijd.

BOSKOOP – Afkomstig uit een kwekersfamilie, leek het voorbestemd dat Dick ook boomkweker zou worden. Maar daar had hij helemaal geen zin in. "Ik wilde geen boomkweker worden, ik wilde journalist worden. Dat begon al op de lagere school als er een opstel gemaakt moest worden. De andere kinderen zagen daar tegenop, maar ik zat er handenwrijvend bij. Ha fijn, een opstel, dacht ik dan."

De ouders van Dick zien geen heil in zijn journalistieke droom. Dick gaat dus gewoon naar de tuinbouwavondschool. Hij kan een kwekerij overnemen en begint voor zichzelf. "Met vallen en opstaan heb ik het vak geleerd. Maar al wilde ik eerst geen kweker worden, ik heb het uiteindelijk met liefde en passie gedaan. En ik heb heel erg genoten van het vak." Dick ontwikkelt een eigen, intuïtieve, stijl van kweken. "Meer op gevoel, dan op verstand."

Intussen is hij Lenie tegengekomen, een boomkwekersdochter. Ze trouwen en krijgen drie kinderen. Dick heeft het druk op de kwekerij, maar hij heeft ook nog ambities. "Alleen op de kwekerij bezig zijn, dat was niet genoeg. Ik ben daarom ook altijd bestuurlijk actief geweest. De helft van de tijd was ik op stap voor de sector."

Dick is bestuurslid bij organisaties voor land- en tuinbouw en bij kwekersorganisaties. Nog later wordt hij voorzitter van de Sortimentstuin Harry van de Laar, waar hij vanaf de start bij betrokken is. Sinds een jaar is hij voorzitter van Commissie Mooi Boskoop, onderdeel van Groei & Bloei. "Mooi Boskoop bestaat 60 jaar en daarom hebben we een jaar lang feest," zegt Dick. "De tuinkeuringen hebben dit jaar allemaal een feestelijk prijsuitreiking en ook willen we de keuringen uitbreiden. Normaal worden alleen tuinen gekeurd die vanaf de openbare weg te zien zijn, meestal voortuinen. We willen nu mensen kans bieden om ook hun achtertuin te laten keuren. Die is vaak nog mooier dan de voortuin."

Zijn droom om journalist te worden heeft hij nooit helemaal opgegeven. Als hij wordt gevraagd als columnist bij een vakblad voor land- en tuinbouw, zegt hij meteen ja. "Ik schreef columns over mijn dagelijkse belevenissen als boomkweker. Ontzettend leuk om te doen." Het smaakt naar meer en Dick meldt zich ook bij de Gouwe Koerier, hij heeft een idee voor een artikel. "Dat was in de tijd van Cees Bakker, hij vond het maar vreemd. Hou toch op, je bent boomkweker, zei hij. Maar ik mocht het proberen, en toen heb ik een paar jaar geschreven voor de krant."

Als plantenliefhebber heeft hij zijn favoriete voorjaarsplant meegenomen, een magnolia. "In elke siertuin in Boskoop staat wel een magnolia. Dit is Magnolia 'Genie', purperrood en tulpvormig. Hier word ik heel blij van."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@persgroep.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden