Uniek bezoek aan Albanianae en Nigrvm Pvllvm tijdens Nationale Romeinenweek

Tijdens de Nationale Romeinenweek stellen zorginstelling Ipse de Bruggen, VVV Alphen aan den Rijn, Gilde Alphen aan den Rijn, Stichting Vervs Historia en Nigrvm Pvllvm deelnemers in de gelegenheid om een uniek bezoek te brengen aan Albanianae en Nigrvm Pvllvm. Het motto van het arrangement luidt 'In het spoor van de Romeinen'.

Het arrangement is uitermate geschikt voor zowel volwassenen als (kleine) kinderen en wordt drie maal gehouden. Op zaterdag 4 mei, woensdag 8 mei en zondag 12 mei 2019 wordt om 11.00 uur gestart met koffie of frisdrank in De Zaak aan het Rijnplein 17 in Alphen aan den Rijn. Tijdens het arrangement maken de deelnemers een stadswandeling in Albanianae onder leiding van een gids. Na een overheerlijke inlooplunch in De Haven aan de Spoorlaan 19 in Zwammerdam wordt tijdens een presentatie het Romeins verleden in beeld gebracht, gevolgd door een bezoek aan de Romeinse tentoonstelling met uitleg. De dag wordt omstreeks 15.30 uur afgesloten met een spectaculair Romeins gevecht, een wapendemonstratie en een kinderactiviteit.

Het volledige programma In het spoor van de Romeinen

11.00 uur – Start met koffie/frisdrank in De Zaak, Rijnplein 17, Alphen a/d Rijn

11.30 uur – Stadwandeling onder leiding van een gids in Albanianae

12.30 uur – Met eigen auto of fiets naar Nigrvm Pvllvm, De Haven, Spoorlaan 19 in Zwammerdam

13.00 uur – Heerlijke inlooplunch in De Haven van Ipse de Bruggen

14.00 uur – Romeins verleden in beeld

15.00 uur – Bezoek aan Romeinse tentoonstelling met uitleg

15.30 uur – Afsluiting met spectaculair Romeins gevecht, wapendemonstratie en kinderactiviteit

Aanmelden

Deelnemers kunnen zich voor het arrangement aanmelden via secretariaat@vvvalphenaandenrijn.nl of via 06-21612338. De aanmelding moet worden bevestigd door het overmaken van 12,50 euro per deelnemer of 9,50 euro voor kinderen tot en met twaalf jaar op rekeningnummer NL77 RABO 0104 1063 44 t.n.v. Stichting Gilde Alphen Promotie onder vermelding van 'In het spoor van de Romeinen', het aantal deelnemers, de datum van deelname en uw mailadres.

Albanianae en Nigrvm Pvllvm

Albanianae (het hedendaagse Alphen aan den Rijn) was ooit een Romeinse nederzetting in de provincie Neder-Germanië. Evenals Nigrvm Pvllvm lag deze nederzetting langs de noordgrens van het Romeinse Rijk, de zogenoemde Limes (grens). Castellum Nigrvm Pvllvm werd in 1968 ontdekt op het terrein van Ipse de Bruggen. Het hele castellum en een groot deel van het omliggende dorp konden worden bloot gelegd en gedocumenteerd. Ook zijn op deze plek zes Romeinse schepen ontdekt.

Romeinenweek

De zesde editie van de Nationale Romeinenweek vindt plaats van 4 tot en met 12 mei 2019. Deze week die volledig in het teken staat van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dagelijks vele tientallen activiteiten en evenementen voor jong en oud.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden