Koos van Arkel, voorzitter en initiatiefnemer van Stichting GeldZorg, spreekt de menigte toe.
Koos van Arkel, voorzitter en initiatiefnemer van Stichting GeldZorg, spreekt de menigte toe. (Foto: )

'Hoe kunnen we mensen beter helpen?'

Rijk Huisman

Opzet van de GRIP Top 10

"Hoe kunnen we mensen met een hulpvraag nog beter helpen?" vraagt Koos van Arkel zich af. Met lede ogen constateert de voorzitter van stichting GeldZorg dat veel hulpvragers de stap naar zijn organisatie niet of te laat maken.

Alphen aan den Rijn - Op een informatiebijeenkomst, met stichting Slimm als gastheer, legt Van Arkel zijn plannen voor aan vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties en van professionele organisaties. "Als organisaties kunnen we elkaar tot steun zijn, naar elkaar verwijzen. Onze wederzijdse vrijwilligers kunnen de 'ogen en oren' zijn om signalen van mensen op te vangen, zodat deze mensen eerder geholpen kunnen worden. Om het anders te zeggen: 'Onherkenbare mensen identificeren als iemand met een hulpvraag.'" Op de vraag waarom mensen te laat een beroep doen op hulpverlening heeft Van Arkel een duidelijk antwoord: "Schaamte, voor de buitenwacht. Je bent er immers niet in geslaagd om je eigen zaakjes te regelen."

Aan het idee van Van Arkel mankeert waarschijnlijk niets en compleet nieuw is het ook niet. Maar tot nu toe is het niemand gelukt om op grote schaal vrijwilligersorganisaties dichter bij elkaar te brengen. De belangstelling om elkaar beter te leren kennen, te weten wat de ander doet of in huis heeft, overlappingen te voorkomen en mogelijke gaten te dichten, blijkt beperkt. De voorzitter van stichting GeldZorg is voldoende realist om te beseffen dat hij zich inzet voor een enorme klus. "Organisaties moeten zich er bewust van worden dat zij iets voor anderen kunnen betekenen. Vanzelf gaat dat niet, het vraagt een cultuuromslag."

Van Arkel ziet, in diverse leeftijdscategorieën, veel gemotiveerde vrijwilligers. "Zij zijn flexibel en dat geldt ook voor organisaties. Toen we te maken kregen met statushouders ontstond er snel een nieuwe organisatie: Stichting Nieuwe Alphenaren." Het is pertinent niet zijn bedoeling om iets te veranderen binnen de organisaties die hij op het oog heeft. Het is de bedoeling dat de organisaties die mee willen doen, hun krachten bundelen in een platform.

In eerste instantie hebben de Voedselbank, Stichting Nieuwe Alphenaren, Bijstandswinkel, Het Gilde, Het Open Venster, Slimm (Help elkaar elkaar), Stichting GeldZorg, Driehoorne, De Blije Wijk en Stichting Vrouw hun medewerking toegezegd. Het is de bedoeling om deze GRIP Top 10 uit te bouwen met nog meer vrijwilligersorganisaties. Maar ook de beroepskrachten van bijvoorbeeld Tom in de buurt en de ambtenaren zijn welkom in het Platform. De gemeente heeft immers al de nodige stappen gezet als het gaat om het tijdig signaleren van financiële problematiek. Als volgende stap kan de gemeente Stichting GeldZorg inschakelen om de problematiek aan te pakken. Of dit nieuwe project al succesvol is, durft Van Arkel niet te zeggen. "Het Platform is zich ervan bewust dat het allemaal niet vanzelf zal gaan, maar niets doen is geen optie."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden