Ria Borst doet mee met de kunstwedstrijd Lange Leve Rembrandt. Ze maakte al eens een portret van de schilder, maar haar inzending voor de wedstrijd blijft nog even geheim.
Ria Borst doet mee met de kunstwedstrijd Lange Leve Rembrandt. Ze maakte al eens een portret van de schilder, maar haar inzending voor de wedstrijd blijft nog even geheim. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik word heel gelukkig van schilderen'

Morvenna Goudkade

Ze was altijd al creatief, maar toen ze twintig jaar geleden het schilderen ontdekte, werd Ria Borst-van der Werf (70) daar heel blij van. Sindsdien maakte ze aquarellen, pentekeningen en pastels en exposeert ze regelmatig. Ook is ze zich in kunst gaan verdiepen, bezoekt tentoonstellingen en ontmoet veel interessante mensen. Het heeft haar leven verrijkt, vindt ze zelf. Toen Ria hoorde van de kunstwedstrijd Lange Leve Rembrandt, besloot ze om mee te doen en een kunstwerk in te sturen. Hiermee maakt ze kans om straks in het Rijksmuseum te hangen. Ria maakte al eens een portret van de meesterschilder, maar dat is niet haar inzending voor de wedstrijd: die blijft nog even geheim.

BOSKOOP – Ria groeit op in een groot boomkwekersgezin. Terugkijkend was het ook een creatief gezin, zegt ze. "We waren thuis altijd aan het tekenen. En ook aan het lezen, een echte leesfamilie. Elf kinderen, maar als die allemaal in een boek zaten, was het muisstil. Best bijzonder, haha."

Na de middelbare school volgt ze de avondhandelsschool en gaat werken op een accountantskantoor. Ze ontmoet echtgenoot Kees, ze krijgen samen twee kinderen. Ria werkt ook nog bij de Boskoopse veiling en op een waterplantenkwekerij. Ze blijft creatief, maakt graag kunstwerkjes van textiel, die ze vervolgens cadeau geeft.

Schilderen doet ze dan nog niet, maar ze kan wel erg genieten van schilderijen. Op reis in Groot-Brittannië bewondert ze de aquarellen van Engelse schilders. "Dat zou ik ook zo graag willen leren, dacht ik steeds. Toen ben ik een cursus aquarelleren gaan doen, ik vond het geweldig. Bij Boskoop Creatief ben ik nog meer lessen gaan volgen en daar ben ik nooit meer weggegaan. Ik vind het fijn om me te blijven ontwikkelen. Behalve aquarel doe ik ook pentekenen en pastel. "

Het bezig zijn met kunst geeft haar veel nieuwe ervaringen. Ria gaat exposeren op bijzondere plekken, zoals in een hospice in Gouda. Samen met Kees doet ze mee aan kunstroute De Schone van Boskoop. Ze bezoekt tentoonstellingen, verdiept zich in kunstenaars en ontmoet bijzondere mensen. "Ik ben gaan schilderen uit passie, maar het brengt zoveel meer dan schilderen alleen. Je gaat anders kijken, je ontdekt nieuwe dingen, ontmoet nieuwe mensen. Het is echt een verrijking."

Een paar maanden geleden zag ze een reclamespotje over de kunstwedstrijd Lang Leve Rembrandt. "Ik dacht meteen: leuk, ik ga meedoen. Ik hou van Rembrandt en ben al een aantal keren in het Rijksmuseum geweest. De wedstrijd is heel toegankelijk, iedereen mag meedoen, niet alleen professionele kunstenaars." Het gaat om eigen werk, in de sfeer van Rembrandt, legt ze uit. Voor de aardigheid heeft ze een zelf geschilderd portret van de grote schilder meegebracht. "Dit is niet de inzending voor de wedstrijd, die hou ik nog even geheim. Ik kan er wel iets over vertellen: het is gemaakt van pastelkrijt en geïnspireerd door een albasten beeld van Rodin. Het stelt Maria voor, ze is heel sereen, maar n haar ogen zie je zorgen en verdriet. Door de lichtval en de kleuren doet het denken aan Rembrandt."

In de twee helft van mei hoort ze of ze haar werk is geselecteerd. De tentoonstelling wordt 15 juli geopend. Hoe ziet ze haar kansen om straks in het Rijksmuseum te hangen?

"Nou, ik heb laatst gelezen dat er 84.000 werken zijn ingezonden, dus ik durf nergens op te hopen, haha."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@persgroep.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden