Bram van der Hout en Jozien van Zanten voelen de wethouder direct aan de tand over de verkeerssituatie in Benthuizen.
Bram van der Hout en Jozien van Zanten voelen de wethouder direct aan de tand over de verkeerssituatie in Benthuizen. (Foto: )

Koeien langs het huis en 60 jaar samen

Ellen van Dilst

Van der Hout-Van Zanten

Ze zijn vlak bij elkaar geboren en getogen, maar als kind kwamen ze elkaar toch niet tegen. Geboortegrond Monster mag dan klein zijn, het was groot genoeg om elkaar niet te ontmoeten. Toen niet.

Benthuizen - Pas later raakten hun levens elkaar. Bram van der Hout studeerde in Delft en vroeg Jozien van Zanten mee naar een studentenfeest. De rest is geschiedenis: verliefd, verloofd en getrouwd, inmiddels zestig jaar geleden.

De eerste jaren brachten ze door in een zomerhuisje op de Veluwe, waar Bram was gelegerd en waar hij zijn diensttijd vervulde. Hun eerste kind werd er geboren.

Na wat omzwervingen landden ze in 1966 in Benthuizen om er nooit meer weg te gaan. Een splinternieuw huis in een even nieuwe buurt. Ze konden de bovenverdieping niet eens meteen gebruiken. "En de koeien liepen zo langs het huis," vertelt Jozien.

Hun huis weerspiegelt het rijke leven dat ze hebben geleid. Foto's van de kinderen - "We hebben vier kinderen, allemaal zonen." - en kleinkinderen. Schilderijen aan de muur die allemaal van de hand van Jozien zijn, modelschepen en foto's die herinneren aan de zeiltochten die Bram vroeger maakte. De jongens zijn uitgevlogen, gestudeerd en al, maar het gezin is hecht gebleven.

Na de zestigjarige bruiloft met het hele gezin, kleinkinderen incluis, te hebben gevierd, komt de volgende dag wethouder Kees van Velzen op felicitatiebezoek. Strijdbaar als hij nog altijd is, neemt Bram de gelegenheid te baat om de wethouder kritisch aan de tand te voelen over de verkeerssituatie in Benthuizen. Want ze mogen in Alphen best wat meer oog en oor hebben voor de mensen in de dorpen, vindt Bram.

En met die boodschap wordt de wethouder, die zelf overigens al jaren in Benthuizen woont, uitgewuifd.

Zorgdragen

De laatste jaren zijn de rollen tussen Bram en Jozien gewisseld. Om gezondheidsredenen zorgt hij nu voor haar. Hij heeft gestreden om dat voor elkaar te krijgen. De suggestie dat dat behoorlijk zwaar is voor hem, ook niet meer de jongste, wuift hij resoluut weg. "Ik ben zo blij dat ik dat kan doen."

Meer berichten