Leo Fijen benadrukt dat de kerk meer is dan haar aantal bezoekers.
Leo Fijen benadrukt dat de kerk meer is dan haar aantal bezoekers. (Foto: )

De toekomst van de kerken is positief

Rijk Huisman

Visie van Leo Fijen

"De toekomst van de lokale kerk zie ik positief in," zegt Leo Fijen als opening van zijn lezing in de Maranathakerk. "De cijfers zijn negatief, maar de kerk is meer dan haar aantal bezoekers."

ALPHEN AAN DEN RIJN - Op uitnodiging van de Raad van Kerken gaf Fijen zijn visie op het bestaansrecht van de kerken. Fijen is Nederlands historicus en hoofdredacteur journalistiek en levensbeschouwing KRO-NCRV. Hiervoor was hij hoofd van de omroep RKK.

Aan zijn positieve insteek verbindt de spreker wel een belangrijke voorwaarde: "De kerk moet zichtbaar zijn in de samenleving en toegevoegde waarde hebben voor alledag!" Volgens de spreker willen mensen graag ergens bij horen en zonder kerk is dat vaak niet het geval. Aan mogelijkheden hiervoor is geen gebrek: "Als kerk kun je medemensen uit hun isolement halen, zorgen dat zij een gevoel krijgen van thuiskomen, hen vertellen dat zij geliefde kinderen van God zijn en gemeenschap bieden." Dat dit niet vanzelf gaat, weet Fijen uit ervaring. "Wij moeten wel luisteren naar elkaar en reageren als er een beroep op ons wordt gedaan," houdt hij zijn gehoor voor.

De enthousiaste Fijen ziet graag dat lokale kerken open staan voor nieuwe ontwikkelingen, zoals de 'kliederkerk'. "Daarmee kun je kinderen en hun ouders trekken, ook als zij weinig in de kerk komen. Geef jongeren een taak als zij dat willen, geef ze de ruimte." Veel activiteiten zijn afhankelijk van vrijwilligerswerk en dat vraagt om de nodige aansturing. "Dat kan gedaan worden door formele leidinggevenden, maar ook door informele leiding."

"We moeten er vooral zijn op scharniermomenten van het leven." In dat verband denkt hij onder andere aan het overlijden, het grootste taboe van het leven. "Wij staan dan niet met lege handen. We mogen God ter sprake brengen op een manier die mensen raakt."

Lastige vragen vanuit het publiek gaat Fijen niet uit de weg, ook niet als het seksueel misbruik binnen de kerk ter sprake komt. "Dit onderwerp is vooral een obsessie van journalisten. Het vraagt om open en eerlijk te zijn en bij de tv en radio hebben we dat ook gedaan. Ik heb niet de ervaring dat het gevolgen heeft gehad voor de lokale kerk waar ik bij betrokken ben." Over homoseksualiteit heeft Fijen een duidelijke mening: "De afkeer ervan speelt vooral bij de leiding van de kerk, niet bij de kerkgangers. Aanvaard iemand zoals hij is, want je mag zijn wie je bent."

Namens de Raad van Kerken is Cees van Leeuwen positief verrast door het aantal bezoekers van de lezing: "Ik had gehoopt op zo'n vijftig belangstellenden, het waren er 82!"

Kees Pastoor, kerkelijk werker van de Maranathakerk ervaart het als positief dat de lezing voor zowel katholieken als protestanten van belang is. "Wij staan voor dezelfde vragen en uitdagingen." Het spreekt hem vooral aan dat Fijen benadrukt dat alle activiteiten die door kerken worden georganiseerd van binnenuit moeten komen, 'vanuit je geloof'.

Meer berichten