Summer van der Velde (17) laat zien hoe ze met een bindtang een clematis opbindt. Ze ziet voor zichzelf een mooie toekomst in de boomkwekerij.
Summer van der Velde (17) laat zien hoe ze met een bindtang een clematis opbindt. Ze ziet voor zichzelf een mooie toekomst in de boomkwekerij. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Een plantenmeisje was ik vroeger niet'

Morvenna Goudkade

Meisjes in de boomkwekerij? Er zijn er niet veel, maar als ze er zijn staan ze hun mannetje. Een goed voorbeeld is Summer van der Velde (17) uit Boskoop. Summer volgt de Boomteeltopleiding van het Wellantcollege en werkt op een kwekerij die onderdeel is van een grote internationale onderneming. Summer heeft, zo jong als ze is, al een belangrijke positie verworven, ze stuurt buitenlandse medewerkers en scholieren aan en heeft een sleutelrol in de werving van jongeren. Ze ziet voor zichzelf een mooie toekomst in de boomteeltsector, al was ze vroeger helemaal geen 'plantenmeisje'. Tegenwoordig weet ze al heel veel van de plantenteelt en is ze trots op haar planten, zoals de Clematis 'Prince Charles'.

BOSKOOP - Summer is opgegroeid in Boskoop en woont bij haar oma. Op haar 14e wil ze een bijbaantje en ziet dat boomteeltbedrijf Van der Starre scholieren zoekt voor de zaterdag. "Ik ben gaan werken bij Veenstar, de Waddinxveense vestiging van Van der Starre. Op mijn eerste dag heb ik heel simpele dingetjes gedaan, maar ik ging ook planten binden. En dat ging meteen goed, dat viel op."

Summer doet de mavo en begint aan de havo, maar die maakt ze niet af. Openhartig: "Ik had helemaal genoeg van school, ik wilde veel liever werken." Bij Van der Starre heeft ze inmiddels zo'n goede indruk gemaakt, dat het bedrijf haar steeds meer verantwoordelijkheid toevertrouwt. In het geval van Summer is dat de functie van ploegleider. "Ik stuur Poolse medewerkers en scholieren aan," vertelt de jonge Boskoopse. "Bij de Polen doe ik dat in het Engels." In overleg met haar werkgever is ze inmiddels begonnen aan de Boomteeltopleiding. "Ik werk vier dagen en ga één dag naar school.". Summer is enthousiast over haar afwisselende baan. "Geen enkele dag is hetzelfde: besprekingen bijwonen, teeltwerkzaamheden, mensen aansturen, logistiek."

Ze heeft een ontwikkeling meegemaakt in haar werk, vertelt de zeventienjarige. Hoewel ze al snel goed uit de voeten kon met de werkzaamheden op een kwekerij, had ze niet meteen de liefde voor planten te pakken. "Een plantenmeisje, dat was ik vroeger niet. Eerst was ik vooral op zoek naar een bijbaantje. Later had ik al wel hart voor de zaak, maar had ik nog geen hart voor planten. Dat is nu veranderd. Mijn gevoel voor planten moest groeien." Snel met de bindtang is ze nog steeds, blijkt bij een kleine demonstratie met een meegebrachte plant. Met een trotse blik: "Dit is Clematis 'Prince Charles', heel mooi, met lichtblauwe bloemen."

Summer werkt met veel plezier en dat komt ook door de goede sfeer op het werk. Ze is inmiddels beroemd om haar zelfgebakken cakejes, die ze meeneemt voor collega's die nog laat moeten werken. "Even wat aandacht voor iemand, niet moeilijk toch?"

Net als elders in de boomteeltsector, heeft haar bedrijf dringend behoefte aan jonge medewerkers. Summer heeft daarvoor een eigen aanpak bedacht. "Ik heb een Instagram account aangemaakt voor ons bedrijf, waarbij ik al veel volgers heb. Ik probeer hier jongeren te werven, gewoon als leeftijdsgenoot." Presentaties houden op scholen werkt niet, waarschuwt ze. "Ik weet dat uit eigen ervaring. Je bereikt de jongeren niet, we letten dan echt niet op. Wat wel werkt? Jongeren benaderen met hun eigen media en in hun eigen taal." Voor zichzelf is ze er wel uit. "Ik zie echt wel toekomst in de boomkwekerij."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@persgroep.nl

Meer berichten