Karin Jansen: "Wij waren wel erg grondig en hebben rond de 100 kilo rommel verzameld."
Karin Jansen: "Wij waren wel erg grondig en hebben rond de 100 kilo rommel verzameld." (Foto: Karin Jansen)

De opschoonhelden van Hazerswoude

Ellen van Dilst

Honderd kilo grondig afval rapen

Zaterdag 23 maart was Landelijke Opschoondag. Overal in het land werd rotzooi geraapt.

Hazerswoude-Dorp - In Hazerswoude-Dorp hadden zo'n vijftien helden hun zaterdagmiddag opgeofferd om een vertrouwd Hazerswouds ommetje vrij te maken van onnodige spullen. En daar had een ieder zo zijn of haar eigen redenen voor. Om niet alleen te klagen over de rommel maar het gewoon weg te halen.

Goed voorbeeld

Om een goed voorbeeld te geven aan hun kinderen die waren meegenomen naar het opschonen. Of ... om er even lekker uit te zijn en tegelijk wat nuttigs te doen, want het was aardig weer.

Hulpmiddelen

De actie was georganiseerd in samenwerking met de gemeente die handige attributen (opraapstokken, handschoenen en vuilniszakken) ter beschikking had gesteld. Enthousiaste rapers mochten de stok houden om van elk ommetje een opschoonactie te kunnen maken.

Grondig te werk

Karin Jansen, een van de initiatiefnemers, vertelt over het resultaat van de opruimactie. "De opbrengst van vandaag viel ons heel erg tegen (of mee; het is maar net hoe je het bekijkt). We dachten dat we wel een ommetje van vier kilometer in twee uur tijd konden ontdoen van rommel maar we hebben slechts de helft gedaan en daar ook nog eens twee keer zo lang over gedaan. Maar we waren dan ook wel erg grondig. We hebben rond de honderd kilo rommel verzameld. Het varieerde van een in de sloot gegooid / gewaaid regenpak tot een lege kassa-lade (echt waar). Van een kapotte krat tot een lege kit-huls. Van een 'verdronken' knuffel tot de verwachte blikjes en flesjes. En van grote plakken piepschuim tot een nog werkende gasbrander."

Gevonden knuffel

De eigenaar van een en ander kan zich melden bij de afvalverwerking in Alphen aan den Rijn. Alleen de verweesde knuffel is de vuilniszak bespaard gebleven. Hij is gereanimeerd en na een goede wasbeurt kan hij hopelijk terug naar zijn baasje.

Meer berichten