Foto: Helga Boudestein

Vogelwekkers

Karin Houdijk

Vrijdagochtend 5.00 uur; buiten is het een herrie van jewelste. Voor mijn gevoel weten minimaal vijfhonderd vogels mij te vertellen dat het hoog tijd is om de dag te gaan vieren. "Uit de veren, je nest uit," lijkt de merel in onze dakgoot mij toe te kwetteren. Zie bij zoveel levensvreugd dan nog maar eens rustig door te snurken...

En ineens, anderhalf uur later, houden de vogelwekkers ineens collectief hun snavel dicht. Alsof ze vinden dat ze genoeg hun best hebben gedaan. Als wij het mooiste stuk van de dag aan onze neus voorbij willen laten gaan: gemiste kans en eigen schuld! Het zou ook kunnen dat de vogeltjes het gewoon druk hebben met eten, vliegen, of andere dingen die zij zoal in de ochtend doen, maar ik vind het idee van eigenwijze vogels gewoon leuker.

Vogels zijn voor mij het signaal dat de lente begint en de eerste keer dat het zangkoor zich in de vroege ochtend aandient, vind ik altijd een feest. Oké, de liederen zouden ook best een uurtje later mogen, maar als ze zo vrolijk tekeer gaan kan ik daar onmogelijk chagrijnig onder blijven.

Met het aandienen van het voorjaar neemt ook mijn kookinspiratie weer toe. Vullende wintergerechten maken plaats voor wat lichtere kost, zoals rijstschotels, heldere soepen en maaltijdsalades. In de maand maart zitten we nog tussen de wintergroenten en de echte voorjaarsgroenten in. Langzaam maken de verschillende kolen en knollen plaats voor typische saladegroentes zoals veldsla en raapsteeltjes. Het onderstaande recept van een voorjaarsquiche is een mooie combinatie van de groenten uit deze periode.

Voorjaarsquiche

Ingrediënten:

1 kleine courgette (in plakjes)

2 lente-uitjes (in ringetjes)

ca. 6 groene asperges (in lengte doorgesneden)

1 prei (in ringen gesneden)

200 g crème fraîche

4 eieren

100 g feta

1 citroen, geraspt

zout en peper

3 tl. kerriepoeder

1 el olijfolie

1 flinke hand raapsteeltjes (fijngesneden) of veldsla

6 vellen filodeeg

Bereiding:

Vet een bakvorm in met de olijfolie en bedek de vorm daarna met bakpapier. Leg de vellen filodeeg op de bodem van de bakvorm en laat deze aan de zijkanten wat overhangen.

Meng in een kom de crème fraîche met de eieren, kerriepoeder en de citroenrasp en breng op smaak met zout en peper. Kluts dit mengsel los.

Verdeel alle groentes over de vorm en giet er het eiermengsel over. Vouw de overhangende stukken filodeeg terug en smeer de rand in met olijfolie. Verkruimel tot slot de feta in brokjes over de quiche.

Bak de quiche in een voorverwarmde oven op 180 graden in veertig minuten goudbruin en gaar. Strooi er vlak voor het serveren de raapsteeltjes of andijvie over.

Meer berichten