Bert Geers beleefde afgelopen zondag zijn afscheidsconcert bij de Boskoopse band Las Tapas, maar zijn gitaar helemaal aan de wilgen hangen doet hij niet.
Bert Geers beleefde afgelopen zondag zijn afscheidsconcert bij de Boskoopse band Las Tapas, maar zijn gitaar helemaal aan de wilgen hangen doet hij niet. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik zal nooit stoppen met de muziek'

Morvenna Goudkade

Zondag was zijn afscheidsconcert met Las Tapas. Bert Geers (68) speelde zestien jaar als slaggitarist bij de Boskoopse band. Het concert vond plaats in zijn oude stamkroeg Lion d'Or, waar Bert veel herinneringen heeft liggen. Hier zat hij in de revolutionaire jaren vaak met andere jongeren over politiek te praten. Bert zorgde zelf voor een kleine revolutie, toen hij met vrienden eerst een slooppand kraakte en later elders in Boskoop een heuse commune stichtte. Ook toen speelde hij al in band. Later raakte Bert meer gesetteld, trouwde met Diana en ging alsnog studeren. Hij werkte als informatiespecialist voor de Tweede Kamer. De muziek bleef altijd in zijn leven.

BOSKOOP/REEUWIJK – Hoe hij het afscheid heeft beleefd? Daags na het concert is Bert er nog steeds vol van. "Het was geweldig, een soort reünie. Lion d'Or zat bomvol. Ook veel mensen van vroeger waren terug, speciaal voor mij." Bert is geboren en getogen in Boskoop, woonde in Gouda en is nu sinds drie jaar neergestreken in Reeuwijk.

De liefde voor muziek begon al vroeg. "Ik was een jaar of veertien, zat op de middelbare school. Toen hebben we een bandje opgericht, Group Respect heette het. Ik was de gitarist." Een paar jaar later mogen Bert en zijn vrienden spelen op de allereerste Boskoopse Braderie. "We waren het voorprogramma van de toen heel bekende band The Shoes, dat vonden we natuurlijk heel mooi." Bert weet dan nog niet dat hij dertig weer zal spelen op de Braderie, dan voor de jubileumeditie met zijn toenmalige band My Generation. Naast bezig zijn met muziek, is Bert als tiener ook politiek bewust. Hele avonden wordt er gediscussieerd, in het Boskoopse kroegje Lion d'Or. "We wilden graag een jongerencentrum. Toen het bejaardenhuis Hamwijck werd gesloten en zou worden afgebroken, hebben we het gekraakt." Het zorgde voor enorme ophef. "We hebber er een weekje gebivakkeerd," grijnst Bert. "We waren ongeveer de eerste krakers in Nederland en hebben er behoorlijk de pers mee gehaald." De gemeente Boskoop biedt de jongeren een vervangend pand aan, om daar een jongerencentrum te kunnen starten. "Daar zijn we met wat mensen gaan wonen en zijn een commune begonnen: The House of the Rising Sun. Elke avond waren er bijeenkomsten. Dan werd er tot diep in de nacht over maatschappelijk en politieke onderwerpen gediscussieerd: emancipatie, feminisme, abortus, dienstplicht. Het was een revolutionaire tijd." Intussen krijgt Bert verkering met kwekersdochter Diana en vertrekt na een paar jaar uit de commune. Ze trouwen en verhuizen naar Gouda. Bert besluit om alsnog te gaan studeren en komt als informatiespecialist bij de Tweede Kamer terecht. Als er kinderen komen, raakt de muziek soms wat op de achtergrond, maar verdwijnt nooit helemaal uit zijn leven. Zestien jaar geleden, als hij 52 is, wordt hij lid van de band Las Tapas. "Ik hield van Zuid-Amerikaanse muziek, maar ik kon het eerst niet spelen. Het heeft een heel eigen ritme." Het stoppen met de band was een dilemma, vertelt Bert. "Ik wilde graag een meer vrije agenda, maar de band niet in de steek laten. Maar omdat het urenlang gitaar spelen moeilijk begon te worden, vanwege artrose in mijn handen, heb ik toch de beslissing moeten nemen." Dat hij nu afscheid heeft genomen van Las Tapas wil overigens niet zeggen dat Bert zijn gitaar aan de wilgen hangt. "Ik stop met de band, maar ik zal nooit stoppen met de muziek."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@persgroep.n

 

Meer berichten