Winnaar Co de Jong: "Wat een enorme waardering en een hele eer".
Winnaar Co de Jong: "Wat een enorme waardering en een hele eer". (Foto: Marieke Roggeveen )

'Mooiere waardering kun je niet krijgen'

Marieke Roggeveen

Vrijwilligershelden in het zonnetje

Op vrijdag 15 maart heeft wethouder Han de Jager de Vrijwilligersprijs uitgereikt aan de vrijwilligers van lunchroom Het Schoutenhuis, de individuele prijs ging naar Co de Jong.

Alphen aan den Rijn - Eind 2018 en begin dit jaar konden alle inwoners van de gemeente hun 'vrijwilligersheld' nomineren. Een jury, bestaande uit raadsleden Ernst-Jan Straver, Gert van den Ham en de winnaars van de Vrijwilligersprijs 2018 heeft uit alle inzendingen drie organisaties en drie vrijwilligers geselecteerd. De afgelopen weken konden alle inwoners van de gemeente op hen stemmen.

Cheque

"Er zijn ruim driehonderd stemmen uitgebracht," vertelde wethouder Han de Jager tijdens de prijsuitreiking. "Met deze prijs willen wij aangeven dat vrijwilligerswerk gewaardeerd wordt en belangrijk is." Na deze inleiding maakte Han de Jager de namen van de winnaars bekend: Co de Jong (individuele winnaar) en de vrijwilligers van het Schoutenhuis. Beiden ontvingen een oorkonde en een cheque ter waarde van € 750,-. Annemiek Linting (al twintig jaar vrijwillig zwemlesdocent) en De Dierenambulance eindigden als tweede. Amanda Broer (vrijwilligster op de kinderboerderij) en Stichting Lichtjes in het Donker werden derde. Ook zij ontvingen een bijdrage voor hun vrijwillige activiteiten.

Klusjesman

Co de Jong is klusjesman bij Stichting Philadelphia, Gereformeerde Kerk in Hazerswoude-Dorp en Actief Rijnwoude. Hij helpt onvoorwaardelijk en onverzettelijk de minder bedeelden mensen in de gemeente. "Fantastisch!" reageert Co de Jong enthousiast, "Ik had dit niet verwacht: een enorme waardering en een hele eer." Over zijn vrijwilligerswerk vertelt hij: "Alles wat kapot is, repareer ik. Vanochtend heb ik nog een kraan bij iemand gerepareerd. Ik doe dit werk al tien jaar en nog steeds met veel plezier. Ik krijg er veel voldoening voor terug, daar doe ik het voor."

Gouden team

Het Schoutenhuis is een lunchroom in Alphen waar mensen met een lichtelijke verstandelijke beperking werken die van gastvrijheid hun vak hebben gemaakt. Marlène van der Kooij, begeleider bij het Schoutenhuis, vertelt "super blij" te zijn met de Vrijwilligersprijs: "Niet verwacht, wel stiekem op gehoopt. Super gaaf en wat een mooie waardering voor ons gouden team! Het allerbelangrijkste vind ik dat inwoners van Alphen ons gekozen hebben. Een mooiere waardering kun je niet krijgen!" Angelo Eletto, vrijwilliger bij het Schoutenhuis, vindt het "hartstikke leuk" om medewerkers aan te sturen en met hen samen te werken. "Geweldig dat we de Vrijwilligersprijs hebben gewonnen!" "Fantastisch, ik had het niet verwacht," glundert medewerker Maarten Stam. Eline Kroft vertelt dat ze al twaalf jaar bij het Schoutenhuis werkt. "Ik vind het nog steeds heel leuk. Ik was de hele dag zenuwachtig of we zouden winnen… Ik ben nu zo blij!"

Meer berichten