Sjoerd de Vries (midden) met buurtbewoners bij een plantvak met rode rozen. Zijn initiatief om het Reijerskoop op te fleuren, werd gesteund door de buurt en de gemeente Alphen.
Sjoerd de Vries (midden) met buurtbewoners bij een plantvak met rode rozen. Zijn initiatief om het Reijerskoop op te fleuren, werd gesteund door de buurt en de gemeente Alphen. (Foto: Morvenna Goudkade)

Rode rozen in plaats van saaie struiken

Morvenna Goudkade

Buurtbewoners fleuren straat op

Saaie, sfeerloze beplanting in een straat waar vaak te hard wordt gereden. Misschien houdt dat wel verband met elkaar, dacht Sjoerd de Vries (68), bewoner van het 2e Reijerskoop in Boskoop. Als de straat er niet uitziet als een echte woonstraat, houden automobilisten minder rekening met de mensen die er wonen. Sjoerd kwam daarom met een plan om de straat op te fleuren. Het resultaat was te zien afgelopen zaterdag. Toen gaven buurtbewoners, met ondersteuning van de gemeente Alphen, hun straat een make-over.

BOSKOOP - Het Reijerskoop, zaterdagochtend om half 10. Na een half jaar voorbereiding kan het startsein voor de opfleurdag worden gegeven. De gemeente Alphen is er met de gewenste planten, gereedschap en veiligheidshesjes. Een groep van veertig buurtbewoners staat in de startblokken.

De bewoners verdelen zich in teams over de verschillende plantvakken. Die zijn eerder al in orde gemaakt, de saaie struikjes zijn er al uit. Gebiedsadviseur Steef van der Hoorn van de gemeente Alphen ondersteunt de beplantingsactie. "Ik hoop dat dit een voorbeeld wordt voor Boskoop. Dat andere Boskopers dit zien en denken: zo kan het ook." Sjoerd de Vries is intussen bezig in de buurt van zijn eigen huis. "Vak G is klaar," roept hij tegen medebewoners. Dat er zoveel bijval is voor de actie, maakt hem blij. "Je begint aan iets, maar je weet niet waar je eindigt. Heel mooi om te zien dat de mensen zo enthousiast zijn."

Het Reijerskoop is een doorgaande weg, maar er wonen ook heel veel mensen. En die hebben last van het verkeer, dat zich vaak niet houdt aan de snelheidsbeperkingen ter plekke. Buurtbewoner Sjoerd de Vries ergerde zich eraan, net als veel andere bewoners, en hij wilde er iets aan doen. "Ik dacht na over de uitstraling van onze straat, die is heel onpersoonlijk. Het openbaar groen aan een doorgaande weg is doorgaans vrij beperkt. Ook bij ons ging het om vaste plantvakken met saaie struikjes, die weinig onderhoud behoeven. Het ziet er vrij liefdeloos uit en roept op tot onverschilligheid. Ik kreeg het gevoel dat het ook anders kan." Sjoerd zoekt daarom contact met gebiedsadviseur Steef van der Hoorn. "Ik had gelezen dat in Alphen heel veel groenvrijwilligers actief zijn, mensen die met elkaar de beplanting in hun eigen straat bedenken en het groen ook zelf onderhouden. De gemeente Alphen levert dan de gewenste planten en ondersteunt de buurtbewoners. Daar wilde ik meer over weten."

De gemeente adviseert Sjoerd om een enquête te houden onder de medebewoners. "Er moest wel voldoende draagvlak zijn, maar ik kreeg heel goede reacties. Al snel had vijftig procent van de huishoudens positief gereageerd." De plannen kunnen uitgewerkt wordt, er komt een kernteam, waarin een aantal bewoners het voortouw neemt. Buurtbewoonster Hilde Tonneman, van huis uit landschapsarchitecte, maakt een beplantingsontwerp. Gaandeweg weten de buurtbewoners elkaar steeds beter te vinden. "Dat is een heel positief bijverschijnsel," zegt Sjoerd. "Mensen hebben elkaar leren kennen. Er is veel meer saamhorigheid."

Ook Steef van der Hoorn is zeer tevreden. "De buurtbewoners hebben geweldig samengewerkt. Ik ben er echt trots op hoe dit gegaan is."

Buurtbewoners Hermien van der Hiel en Sjanet van Tol deden mee aan de opfleurdag. Sjanet: "We kunnen zo een boodschap afgeven: dit is een straat waar mensen wonen, waar je niet zomaar doorheen moet scheuren." Hermien: "We hebben met elkaar de nieuwe planten gekozen en hebben elkaar meteen leren kennen."

Fleurig Reijerskoop

Roze, rood en wit, dat zijn de nieuwe kleuren van de plantvakken in het 2e Reijerskoop. Straks bloeien er fraaie rozen, afgewisseld met spirea en en kornoelje. De buurtbewoners gaan de planten zelf onderhouden.

Meer berichten